Sök

Storinvesteraren: ”Bli inte entreprenör om du inte är beredd att gå ut i krig”

Varenne Invest

Tommy Jacobson driver investmentbolaget Varenne och riskkapitalbolaget Zenith Venture Capital. Foto: Breakit samt Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Investeraren Tommy Jacobson ser ingen brist på kapital. Istället ser han en brist på genomförandekraft bland de entreprenörer som ber om pengar.

Den här artiklen publicerades första gången under sommaren 2017.

Ofta är det startups som gnäller på investerarnas ovilja att satsa på nya spännande affärsidéer. Men under Breakits och Almis paneldebatt i Almedalen på tisdagen fick startup-grundarna själva sig en rejäl släng av sleven från Tommy Jacobson.

Han driver investmentbolaget Varenne, och har dessutom gett sig in i techbranschen genom riskkapitalbolaget Zenith Venture Capital.

Zenith har bland annat investerat i bolag som Truecaller, Zound industries och Urb-it.

”Om du inte är beredd att gå ut i ett krig, då ska du inte bli entreprenör. Då ska du ha ett lönearbete”, sade Tommy Jacobson på Breakits scen.

Debattens rubrik var ”Är det för svårt att hitta kapital för startups”. Tommy Jacobsson vände dock på steken, och pekade på startup-grundarnas aptit på riskkapital – i kombination med ibland bristande förmåga att faktiskt bygga framgångsrika bolag. 

”Kapital finns det gott om. Det som det är brist på är genomförandekraft”, sade Tommy Jacobson och fortsatte:

”Kapital är ofta överskattat. Många får in kapital och tror att saken är klar. Men utförande är 95 procent, kapital är 5 procent."

Breakits moderator Camilla Björkman ställde frågan om de ansökningar som Tommy Jacobson får från startups har blivit sämre i ett klimat där många investerare sneglar mot tech.

”De har inte blivit sämre, de har blivit mer dåliga. Det är lite som det var vid 00-talet, folk kommer med en idé och tror att själva idén är värd 20 miljoner kronor”, sade Tommy Jacobson.

Han ville dock inte gå med på att det finns en techbubbla.

”Man kan inte prata om en techbubbla, eftersom tech i dag är så brett. Då kan man lika gärna prata om en 'industribubbla'. Men har du inte en idé om hur ditt bolag ska tjäna pengar, då får du inte in pengar i dag. Där har det skett en radikal omsvängning de senaste åren."

Läs mer