Sök

Northvolt-grundaren: "Det ser väldigt bra ut – om folk levererar det de lovat"

Northvolt

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Västerås och Skellefteå återstår på Northvolts lista över orter där den nya batterifabriken kan komma att byggas. Nu återstår miljöprövningar – och fortsatt jakt på kapital.
”Om folk levererar det de lovat ser det väldigt bra ut”, säger grundaren Peter Carlsson till Breakit.

Under tisdagen meddelade Northvolt, som tänker bygga Europas största batterifabrik, att endast två svenska orter nu tävlar om att få batterifabriken hos sig. 

Av tio aktuella orter, varav två finska, återstår nu Skellefteå och Västerås som potentiella byggplatser. 

Breakit tog ett snack med Northvolts grundare Peter Carlsson i samband med att han medverkade i Breakit och Almis panel under den pågående Almedalsveckan. 

Han förklarar att Skellefteå och Västerås är de två orter som prickat in flest "checks" rörande Northvolts krav på energi, vatten, land, kommunikation och kompetens. 

Nu väntar miljöprövningar innan man kan gå vidare med batterifabriken. 

”Det gör vi för att se vem som har de bästa förutsättningarna för att lösa vår tidsplansproblematik”, säger Peter Carlsson och forstätter: 

”Det är ingenting nu som säger att vår tidsplan är förskjuten. Om allt går som vi hoppas drar vi igång efter sommaren 2018", säger Peter Carlsson. 

Med det syftar Peter Carlsson på målsättningen att sätta spaden i marken redan nästa år och kicka igång produktionen 2020. 

Prislappen för hela projektet beräknas landa på 40 miljarder kronor. I den första rundan siktar Northvolt på att ta in en miljard kronor. 

”Under sommaren jobbar vi med en lite mindre finansiering som är kopplad mot kunder och vad vi kallar vår pilotlina. I fjärde kvartalet drar vi igång den större finansieringen", säger Peter Carlsson. 

Hittills har man tagit in kapital för att täcka kostander till slutet av 2018. Nu räknar Northvolt med att stänga pilotrundan, som rör sig om ungefär 1 miljard kronor, under hösten.

”Om klimatet är som det är nu, och folk levererar det de lovat, så ser det väldigt bra ut”, säger Peter Carlsson. 

På frågan om vilka som ska "leverera" svarar han att det bland annat rör sig om stöd från EU-kommissionen, banker, instutionella- och industriella investerare samt kunder som visat intresse av partnerskapsmodeller.

Breakit har tidigare rapporterat att projektet fått in pengar från Harald Mix, Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och Vinnova.

Peter Carlsson vill inte avslöja några nya investerare eller berätta hur dialogena går. 

När batterifabriken står klar kommer den att sträcka sig över ett område på 1,4 kilometer och resultera i tusentals arbetstillfällen. En stor del av produkt- och produktionsteknologin kommer från Japan.

"Vi har redan ett gäng som flyttat från Stockholm, och det kommer fler", säger Peter Carlsson. 

Han pekar på att det nu kommer att krävas att samhället, kommunerna, kunder och investerare vågar satsa. 

"Kan vi få ihop alla har vi förutsättningar att bygga en fantastiskt ny industri i Sverige. Men alla måste dra sitt strå till stacken", säger Peter Carlsson. 

Läs mer