Sök

Jacob de Geer sågar regeringens startuparbete: Vi springer – ni kryper

NorthvoltIzettleriskkapital

F.v: Jacob de Geer, Anna Hallberg, Peter Carlsson, Marie Wall och Breakits Camilla Björkman. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Izettle-grundaren sparade inte på krutet när han mötte näringsdepartementets Marie Wall i Breakit och Almis Almedalsträdgård.

Trots spöregn hade närmare 100 personer tagit sig till Breakits och Almis fullsatta trädgård i Almedalen på tisdagsmorgonen. Under seminariet ”Sverige och startupscenen – hur skapar vi fler snabbväxande ’unicorns’?” fanns flera tungviktare med på scen.

Peter Carlsson, grundare av miljardprojektet Northvolt, Jacob de Geer, grundare av Izettle, Marie Wall, startupansvarig på näringsdepartementet, och Anna Hallberg, vice vd på Almi.

Izettle-grundaren höll inte tillbaka på krutet när han fick möta Marie Wall offentligt.

“Vi har tjatat i evigheter om optionerna och ändå blir det bara en tumme kvar”, sade han bland annat om regeringens omtalade förslag på nya personaloptionsregler.

Marie Wall menade då att man i alla fall tagit ett viktigt steg i att ha en kommunikation och “co-creation”, eller skapa saker tillsammans som man säger på svenska.

Det svaret verkade inte Jacob de Geer särskilt nöjd med.

“Vi har jobbat med två olika regeringar i tolv år och den nuvarande regeringen har öppnat för samtal på ett helt annat sätt än tidigare. Om det här är vad vi har ‘cocreatat’ vet jag inte, men det springer startups här utanför och politiken kryper vid sidan om”, kontrade de Geer.

Både han och Peter Carlsson menade dock att det inte är enskilt regeringens ansvar att lägga saker tillrätta för framtida unicorns. De menade även att det råder brist på tillväxtkapital – framförallt för att alla svenska bolag inte ska köpas upp av jättar som Facebook och Google.

“Vi behöver fler riskkapitalbolag som kan skriva checkar på 50–100 miljoner dollar”, sade Peter Carlsson.

Svenska storföretag måste dessutom bli duktigare på att själva köpa upp svenska och europeiska startups istället för att överlåta allt till amerikanerna.

“Google och Facebook gör ungefär 100-200 förvärv varje år. Det är en del av deras affärsmodell och strategi för att få in ny teknologi i bolaget. Fler måste tänka så inom europeiskt näringsliv också”, sade han från scen.

Läs mer