Nu är det klart – två svenska städer slåss om den gigantiska batterifabriken

Breakit - Nu är det klart – två svenska städer slåss om den gigantiska batterifabriken

Peter Carlsson, vd för Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Sara Lindmark

Reporter

Peter Carlsson avslöjar vilka städer som går vidare i processen.

Målet med Northvolt är att bygga Europas största batterifabrik. Bakom satsningen står Peter Carlsson som var Elon Musks högra hand på biltillverkaren Tesla innan han sade upp sig 2015. Projektet beräknas kosta 40 miljarder kronor och väntas skapa tusentals arbetstillfällen.

Vi har tidigare berättat om Northvolt i flera artiklar. Det har funnits åtta svenska och två finska orter som tävlat om att få ha batterifabriken hos sig.

Nu står det klart att två av dem - Västerås och Skellefteå - går vidare i processen.

”Vi har efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås”, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, i ett pressmeddelande.

I höst kommer samrådsprocessen att inledas, vilken är en viktig del i tillståndsansökan.

** Klockan 09.30 kommer Peter Carlsson att delta i Breakit och Almis panelsamtal "Sverige och startupscenen – hur skapar vi fler snabbväxande “unicorns"?" i Almedalen. Eventet är kostnadsfritt och adressen är Slottsterrassen 14, Visby.

Läs fler artiklar
LÄS MER