Sök

Facebook om nya ålderslagen: "Kan hota barnens yttrandefrihet"

MetaSociala medier

Jan Elvelid är tillförordnad policychef för Facebook i Norden. Foto: Erik Wisterberg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vad händer när åldersgränser i sociala medier blir lag? Vår reporter tog ett snack med Facebooks nordiske policychef Jan Elvelid.

Beskedet slog ned som en bomb i januari 2016. Sverige ska få en åldersgräns – möjligen så hög som 16 år – för sociala medier som Facebook, Snapchat och Instagram.

”Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna”, sade konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Så vad har hänt sedan dess?

I maj kom regeringens utredning i frågan – som föreslår att Sverige ska införa den lägre åldersgränsen, 13 år.

På Facebook i Sverige ser man betydande risker ifall Sverige istället skulle gå på den högre åldersgräns på 16 år, som EU:s dataskyddsdirektiv förordar.

”Våra plattformar otroligt starka verktyg för att uttrycka sig, och utöva sin frihet att att uttrycka sig. Den ska man vara otroligt försiktig med att inskränka”, säger Jan Elvelid, tillförordnad policychef på Facebook till Breakit.

Han är i Visby under Almedalsveckan, bland annat för att prata om just denna fråga.

”Barn har samma rätt att uttrycka sig som vuxna har, och det måste vi värna om. Om detta förslag skulle ha negativ inverkan på det, då måste vi såklart beakta det”, säger Jan Elvelid och tillägger:

”Vi har 13-årsgräns redan i dag. Så ur det perspektivet innebär det inte en jättestor förändring för oss, beroende på hur lagen utformas. Sedan beror det på om åldersgränsen blir 13 år, eller om den blir högre”.

Den största risken som Facebook ser är alltså om åldersgränsen skulle hamna på 16 år. Rent tekniskt skulle det innebära att yngre ungdomar skulle behöva inhämta sina föräldrars godkännande för att få använda Facebook.

”För vissa grupper skulle det mycket väl kunna begränsa deras yttrandefrihet. Om de har svårt att få sina föräldrars godkännande, eller om föräldrarna faktiskt väljer att begränsa sina barns användande.”

Även en lagstadgad 13-årsgräns bör väl innebära hårdare krav på er att ha koll på användarnas verkliga ålder?

”Det är väldigt oklart kring exakt vad som kommer att krävas av företagen. Det tror jag att vi måste se prövningar av innan vi helt och hållet vet i praktiken vad det innebär att ta in det här godkännandet”.

Hur kontrollerar ni i dag`om era användare i verkligheten inte är yngre än 13 år?

”I princip bygger det på att användaren själv intygar att de har sin ålder. Sedan finns det några tekniska begränsningar. Men det är svårt att rent tekniskt garantera det, och även lagen säger att det måste finnas någon slags rimlighet i hur man ska inhämta det.”

När vi får en lag blir det väl rimligen en tuffare tröskel?

”Det finns redan internationell lagstiftning med en gräns på 13 år. Så för oss är det inte nödvändigtvis helt nytt.”

Facebooks relativt nya live-format, där vem som helst kan sända video direkt i grupper med 100.000-tals medlemmar ställer innebär helt nya utmaningar för Facebook som plattform. Inte minst den uppmärksammade "Facebook-våldtäkten" i Uppsala satte strålkastarljuset på denna problematik. 

Vill du veta mer om Facebooks nästa stora globala satsning? Läs denna artikel om Mark Zuckerbergs senaste plan.

Läs mer