Han drog i land nyemissionen i Urb-it – nu väntar börsen

Urb-it
Han drog i land nyemissionen i Urb-it – nu väntar börsen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Men svagt intresse från småspararna för det hajpade budbolaget.

Sent på fredagseftermiddagen gick Urb-it ut med information om den förestående börsintroduktionen av bolaget. Urb-it har haft en skakig resa fram mot en notering där flera chefer slutat och medgrundaren Mats Forsberg petades från vd-posten för bara några veckor sedan.

"Som alla nystartade bolag har det varit en del skakigheter men det dammar alltid efter en bra häst", säger huvudägaren och styrelseordföranden Lage Jonason.

Nu har han lyckats sy ihop nyemissionen inför börsnoteringen som ska ske på fredag nästa vecka på First North.

”På det hela taget är jag nöjd, vi kom ut med det här erbjudandet ganska sent på säsongen och det var ganska kort teckningstid”, säger Lage Jonason.

Totalt får Urb-it in 110 miljoner kronor i nyemissionen men 37 av dessa miljoner kvittas mot gamla lån som bolaget sitter på. I praktiken stärker Urb-it alltså kassan med 73 miljoner kronor.

Bolaget kommer efter nyemissionen ha runt 280 aktieägare men intresset från allmänheten har varit relativt svalt. Småsparare erbjöds att teckna sig för aktier till ett värde av 28,7 miljoner kronor men bara ungefär hälften av dessa aktier har tecknats.

”Det är alltid lite av en gissningslek hur mycket aktier du ska ge ut till allmänheten. Vi gissade lite högt denna gången”, säger Lage Jonason.

Istället har Lage Jonason själv som den största garanten i nyemissionen fått teckna en hel del av aktierna. Efter transaktionen äger Lage Jonason 43 procent av aktierna, fondjätten Robur är näst största ägare med 8,4 procent.

”Vi får en bra ägarbas där det också kommer in ett antal mycket välbärgade personer som är långsiktiga ägare och inte spekulanter", säger Lage Jonason.

Urb-its tjänst fungerar så att kunden köper varan från handlarens nätbutik. I samband med köpet går det att välja att betala extra för en Urb-it-leverans i Stockholms innerstad. Inom en timme ska en så kallad “urber” ha budat över din vara.

Läs fler artiklar
LÄS MER