Sök

Annie Lööf avslöjar sin hemliga dröm: "En dag vill jag bli entreprenör"

CenterpartietAlmedalen 2017

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Hon är Alliansens just nu klarast lysande väljarmagnet.
För Breakit berättar Annie Lööf om sina okända entreprenörsdrömmar – och hur hon vill göra Sverige till ett bättre land för startups.

Annie Lööf spricker upp i ett leende när hon får se programmet till Breakits trädgård i Almedalen.

Pekfingret och blicken vandrar över bildkollaget.

Där syns individer som Norrsken-grundaren Niklas Adalberth, e-handelsdrottningen Isabella Löwengrip, Izettle-grundaren Jacob de Geer och många fler ur den svenska startup-floran.

"Jag har träffat i stort sett alla dessa människor, under de senaste åren", säger Annie Lööf.

Centerpartiet – hårt profilerat mot småföretagare – har just nu extrem medvind. Vore det val idag skulle Annie Lööfs parti kamma hem över 12 procent av rösterna, enligt Svensk väljaropinion.

Den starka frammarschen, parat med Moderaternas kräftgång, har potential att ruska om maktbalansen inom Alliansen. Annie Lööf ligger sannolikt bra till för en riktigt tung ministerpost om de fyra borgerliga partierna skulle lyckas bilda regering efter valet 2018.

"Jag skulle säga när vi får till ett maktskifte efter valet så hoppas jag på att Alliansen får bilda regering. Centerpartiet har idag mer än fördubblat vårt valresultat och jag hoppas att vi får möjlighet att genomföra vår politik", säger Annie Lööf och tillägger:

"Men ministerposter, det talar man inte om förrän man vet hur det går. Det är en förhandlingsfråga."

***

Bredvid politiken håller något annat på att hända. Entreprenörerna kliver fram.

Initiativ som Niklas Adalberths Norrsken, en stiftelse som investerar i samhällsförbättrande entreprenörer, och en rad startups indikerar att politikernas grepp över lösningarna på världens problem utmanas.

Man kan se det som ett tecken på människors minskade tro på politiken. Klimatavtalet från Paris 2015 vacklar när Donald Trump drar USA ut ur överenskommelsen och tillbaka mot fossila bränslen.

I Sverige har Sverigedemokraternas framgångar skapat ett svårt parlamentariskt läge, där kommande regeringar oavsett block har svårt att driva igenom sin politik.

Så vem ska rädda världen – politiker eller den nya typen av företagare?

"Det är inte kostymklädda politiker som kommer att rädda världen", konstaterar Annie Lööf och tillägger:  

"Vissa av dem kommer naturligtvis att vara politiker men i första hand är det andra aktörer: företagare och ideella eldsjälar som gör gott. Det är drivna människor som skapar förändring", säger Annie Lööf.

Hon tar ett färskt exempel från en av sina många resor.

I Washington träffade Annie Lööf nyligen den unge holländska miljöentreprenören Boyan Slat. Hans stiftelse "The Ocean Cleanup" ska lösa en av de stora baksidorna av vår konsumtion – att våra världshav är fulla av plast.

Boyan Slat söker nu kapital till sin affärsidé uppbyggd kring hur världens hav ska renas från de plaster som förorenar vattnet och dödar djurlivet.

"De fångar upp plast ur haven på ett helt nytt sätt. Han har startat med ett engagemang för miljön och klimatet och sett möjligheten att kunna driva affärer. Han gör gott, löser ett konkret miljöproblem och skapar jobb", säger Annie Lööf.

Startups får en idé och kör – hur frustrerad blir du själv av att politik har så många begränsningar?

"Det är otroligt frustrerande. Jag är en entreprenör inom politiken, så jag blir otroligt otålig av att det ska ta sån tid. Samtidigt har jag respekt för varför det ska ta tid. Vi sysslar med lagstiftning, som man inte ska kunna ändra hur som helst."

***

När Breakit träffar Annie Lööf i hörnrummet i Centerpartiets del av Riksdagens ledamotshus är hon mitt i förberedelserna för politikerveckan i Almedalen. Det är en av de viktigaste enskilda politiska händelserna på året för henne.

På andra sidan årsskiftet hägrar valet. Fullt fokus, med andra ord.

Men Annie Lööf, uppvuxen i Maramö utanför Värnamo, bär även på egna drömmar den dagen den politiska karriären är slut.

Hon tittar på entreprenörerna som Breakit skriver om – och inspireras.

"Jag känner många av de här människorna och jag blir själv otroligt inspirerad när jag träffar dem över en kaffe eller besöker deras företag. De har lyckats hitta den där vita fläcken som ingen annan ännu har sett och gör något av det", säger hon.

Har du själv några egna entreprenörsdrömmar den dagen den politiska karriären är slut?

"Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan använda mitt brinnande engagemang för småföretagande till att en gång själv bli entreprenör. Men jag tror inte att det är något bara man kan bestämma sig för, utan det uppstår i den stund man hittar sin affärsidé."

Du skulle vilja driva ditt egna bolag, helt enkelt?

"Ja, faktiskt. Jag hoppas att jag någon gång faktiskt får testa på att vara entreprenör."

Vilken sektor skulle du ge dig in i?

"Det vet jag inte. Jag har tydliga mål, och de sträcker sig långt fram i tiden. Men de är inom politiken."

Vilka entreprenörer inspireras du själv av idag?

"Isabella Löwengrip är en otroligt spännande entreprenör, som har drivit sina bolag under lång tid och hela tiden ändrat innehåll i sin portfölj. Hon inspirerar också många andra, många tjejer, att själva våga ta det steget."

"Det är också häftigt med folk som börjat från noll, som Martin Lorentzon och Daniel Ek. De har byggt upp ett världsföretag från ingenting."

***

"Vi älskar Sverige och anser att detta i grunden är den bästa miljön för oss, men samtidigt kan vi inte trolla bort de politiska hinder som finns."

Så skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon på bloggplattformen Medium i en text som fick vingar.

Kanske var det deras öppna brev våren 2016 – med mer eller mindre tydliga hot om att streamingbolaget skulle flytta utomlands – som på allvar förde upp startupbolagens villkor på högsta politiska nivå.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har gjort sitt bästa för att profilera sig och sitt parti som startup-vänliga.

Men i viktiga frågor menar många i Sveriges startup-scen att regeringen gör för lite. Det gäller exempelvis i det länge emotsedda förslaget om förmånligare villkor för personaloptioner, samt 3:12-reglerna.

Annie Lööf, själv med ett förflutet som näringsminister, är inte imponerad av regeringens förslag om skattelättnader för personaloptioner som ser ut att bli verklighet vid årsskiftet.

Kort handlar det om att personaloptioner inte längre ska beskattas som inkomst av tjänst. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala någon arbetsgivaravgift för den. Istället beskattas förmånen som inkomst av kapital när andelen i företaget säljs.

"De har lagt fram ett ganska mesigt förslag för personaloptioner", säger Annie Lööf. 

Småbolagen jublar. Men många större bolag hamnar utanför de nya reglerna.

Gränsen är satt till 50 anställda och nettoomsättningen ska högst vara 80 miljoner kronor.

"Jag hade velat ha Storbritanniens modell, men också lägga in fintech-sektorn. Det vill säga att företag med ett högre antal anställda och en högre omsättning ska omfattas", säger Annie Lööf.

Siffrorna i Centerpartiets budgetförslag är 250 anställda och 300 miljoner kronor i omsättning.

Förutom personaloptionerna pekar Annie Lööf på en rad åtgärder som hon skulle vilja genomföra om hon en dag skulle vara statsminister.

Det handlar bland annat om ett utökat investeraravdrag, borttagna arbetsgivaravgifter de två första åren.

"Men de två enskilt viktigaste delarna är stora strukturreformer på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden för ökad rörlighet och flexibilitet. Det är kontroversiella frågor i Sverige, men om vi ska lyckas få fler Spotify och Klarna behövs att de kan rekrytera talanger globalt och att de hittar en lägenhet i Sverige."

Vad kan man göra för att få fler bostäder?

"Dels behöver vi införa mer marknadsanpassade hyror, det skulle innebära fler bostäder. Sedan behöver vi öka möjligheten att hyra ut delar av sin bostad och förändra skattereglerna inom bostadssektorn så att man har råd att sälja sin bostad."  

***

Reaktionerna haglade när Breakit i maj granskade arbetsvillkoren i den nya gig-ekonomin. Timlönen på 39 kronor hos matleveransappen Uber Eats fick till och med statsminister Stefan Löfven att ryta till.

"Ny teknik skapar nya lösningar och nya möjligheter men det finns ingen anledning att ens diskutera om människor i dag och i framtiden ska tjäna 39kr i timmen. Det är bara dåligt och här behöver den svenska modellen utvecklas så att de arbetsgivare som verkar i den nya plattformsekonomin tillsammans med fackförbund får på plats anständiga villkor", skrev han på sin Facebooksida.

Just enkla jobb är något som Centerpartiet gillar.

Annie Lööf vill se fler av dem – och färre hinder i form av lägre ingångslöner och mer flexibel arbetsrätt. Hon tror också att "gig-ekonomin" kommer att bli allt viktigare.

Samtidigt ser hon, likt Stefan Löfven, problem när företag som Uber Eats betalar löner som är så pass låga.

"Jag tycker att 39 kronor i timmen är för lågt, det är för dålig lön. Samtidigt är jag lite beklämd över att diskussionen börjar i fel ände."

"Vi har en jättestor utmaning i Sverige där hundratusentals människor lever i utanförskap, saknar inkomst och lever på bidrag vilket för med sig en ökad grad av depression och ibland kriminalitet. Vi måste bryta tudelningen i Sverige mellan de som har jobb och de som inte har det. Därför måste vi öppna upp nya branscher och ha ett tillåtande sätt att se på hur företagsamhet utvecklas."  

I Sverige finns ingen lagstadgad lägstalön. Den svenska modellen – att arbetsgivarorganisationer och fackförbund sätter villkoren genom breda kollektivavtal – har i stora drag fungerat.

Men de nya plattformsbolagen kommer in från sidan. De ställer sig bredvid, på egna villkor.

Frågan är om politiken hänger med.

"Risken är att det kommer in oseriösa företag som inte sköter sig och gör att politiken behöver agera. Jag vill inte komma dit. Jag hoppas att vi har parter på den svenska arbetsmarknaden som kan hantera detta, och jag hoppas att de aktörer som kommer till Sverige faktiskt ser till att ge sina medarbetare drägliga villkor."

Ett annat problemområde i gig- och delningsekonomin är skattefrågan. I vanliga anställningar drar arbetsgivaren av skatt. Bland "giggarna" är det ofta uppdragstagaren som förväntas sköta den biten.

Annie Lööf är i grunden positiv till gig-ekonomins möjligheter att få fler i arbete. Partiet har föreslagit att enkla "ingångsföretag" ska införas. Taket är en omsättning på 250.000 och förslaget tycks nästan skräddarsytt för gig-ekonomin.

Centerpartiet vill att Skatteverket ska få i uppdrag att ta fram en app där ingångsföretagarna enkelt kan rapportera intäkter – som automatiskt beskattas med en schablonskatt.

"Det är för att fler ska kunna driva vita företag inom delningsekonomin", säger Annie Lööf.

När du läser detta laddar många politiker, företag och journalister för årets Almedalsvecka.

Det drar igång med Vänsterpartiet på söndag, och slutar med att den hårt pressade moderatledaren Anna Kinberg Batra håller sitt tal den 9 juli.

Däremellan hålls hisnande 4000 evenemang och seminarier.

Men årets upplaga riskerar att handla om nazister. Nordiska Motståndsrörelsen – vars medlemmar enligt DN misstänks för flera rasistiskt motiverade attacker – är på plats.

Något som lett till protester och bojkott i vissa läger. Andra menar att yttrandefriheten måste omfatta alla, även demokratins motståndare.

Annie Lööf har sin åsikt klar.

"Jag tycker att det är fel att de får ta plats där. Jag är en varm förespråkare av yttrandefrihet, men yttrandefrihet handlar inte om att ge demokratisk plats till organisationer som vill störta det demokratiska samhället", säger hon och fortsätter:

"Jag tycker att det är sorgligt att de har fått den plats som de har fått i Almedalen, det gör att andra inte vågar ta sig dit. Detta är inga mjukisar, utan det här är hårdnackade nazister. Jag är förfärad över det och kommer att markera hårt i de här frågorna under Almedalsveckan."

Läs mer