Så mycket är hans techportfölj värd – nagel i ögat på börsen

Breakit - Så mycket är hans techportfölj värd – nagel i ögat på börsen

Karl-Johan Persson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kritikerna får vatten på sin kvarn.

På torsdagsmorgonen kom klädjätten H&M med sin halvårsrapport. Resultat var bättre än förväntat (läs allt om rapporten här) men ändå kvarstår en hel del frågetecken kring klädjätten. De senaste åren har bolaget gått från en tillvaro som en av börsens älskningar till att vara något av en hackkyckling. Aktien handlas runt 200-kronorsstrecket, senast bolaget var nere på de låga nivåerna var i november 2001.

Viktiga orsaker till att aktien gått så dåligt är att bolaget svaga vinsttillväxt vilket bland annat bottnar i att H&M varit sena att hoppa på e-handelståget även om tillväxten nu ser ut att ta fart här. H&M-chefen Karl-Johan Persson har dessutom kritiserats för att ägna sig för mycket åt sin privata investeringsportfölj som består av flera spännande techbolag.

Lagom till att rapporten presenteras får nu de kritikerna förnyad ammunition. På morgonen avslöjar nämligen DI Digital att Karl-Johan Perssons techportfölj fortsätter att växa i omfattning. Det totala värdet på dessa aktieinvesteringar var vid årsskiftet 566 miljoner kronor, uppger DI Digital. Men det finns betydande övervärden i portföljen och sannolikt ligger det verkliga värdet på uppemot 1 miljard kronor.

Under fjolåret investerade Karl-Johan Persson 163 miljoner kronor i onoterade bolag. I H&M-chefens techportfölj finns bland annat bolag som Kivra, Pricerunner och Mathem.

Läs fler artiklar
LÄS MER