Kinnevik säljer sina Lazada-aktier till Alibaba

Kinnevik Alibaba
Kinnevik säljer sina Lazada-aktier till Alibaba

Foto: Noella Johansson / TT.

Finwire / Breakit

Kinnevik säljer sin kvarvarande andel i Lazada.

Kinnevik fortsätter att rensa i portföljen och säljer sina aktier i e-handelsbolaget Lazada. Köpare är den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

Kinnevik meddelar nu att man avser att sälja sitt kvarvarande innehav om 3,6 procent i Lazada till Alibaba för en bruttoköpeskilling på 115 miljoner dollar. Beskedet kommer efter att Alibaba uppgett att man investerar ytterligare en miljard dollar och ökar innehavet i Lazada från 51 till 83 procent.

I och med affären kommer Alibaba, ledningen i Lazada och Temasek vara de enda kvarvarande ägarna. Förutom Kinnevik säljer även Rocket Internet och brittiska Tesco sina innehav.

Rocket Internet uppger i ett separat pressmeddelande att man säljer sitt resterande innehav om 8,8 procent för 276 miljoner dollar. Företaget förväntar sig att investeringen har gett 20 gånger pengarna.

Kinnevik sålde knappt hälften av sina aktier i Lazada till Alibaba under förra våren. Lazada värderades då till 2 miljarder dollar efter transaktionen. Nu är värderingen uppe i 3,15 miljarder dollar.

Kinneviks sammanlagda investering i Lazada förväntas resultera i en nettovinst om 933 miljoner kronor, motsvarande 2,9 gånger investerat kapital, och en IRR om 33 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER