Sök

Stenbeck förklarar valet av vd – och varför hon sålde Rocket

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kinneviks starka kvinna talar ut i stor intervju.

Det är inte varje dag som Cristina Stenbeck gör längre intervjuer men nu har hon gjort ett undantag för brittiska Financial Times. I en lång artikel som publicerades natten till onsdagen ger hon sin bild av den omstöpning av investmentbolaget Kinnevik som nu gradvis sker. 

Det är andra gången som Cristina Stenbeck driver igenom en större förändring av koncernen, som idag bland annat har stora innehav i MTG, Tele 2 och Zalando. Efter att hennes far gick bort 2002 tog hon kontrollen över det anrika investmentbolaget blott 24 år gammal.

Det blev startpunkten för ett skifte. Kinnevik gick bort från traditionella industrinäringar till internet och e-handel.

Nu har Cristina Stenbeck flaggat för ännu ett skifte som bland annat innebär att antalet innehav i Kinneviks bolagsportfölj ska minskas. Det har tidigare funnit spekulationer om att Kinnevik ska börja sälja av sina tillgångar inom telekom och media där Tele2 och MTG är de stora pjäserna. Men i Financial Times-intervjun ger Cristina Stenbeck inga sådana signaler. Tvärtom pekar hon ut den så kallade TMT-delen (Teknologi, media och telekom) som en bärande del av sitt bolagsbygge:

”Det är i vårt blodomlopp”, säger hon och påpekar att hon såg till att rekrytera in Georgi Ganev som vd för Kinnevik på grund av hans erfarenhet inom telekom, bredband och e-handel.

I måndags kom nyheten att den nuvarande Dustin-chefen Georgi Ganev skulle bli ny vd för Kinnevik vid årsskiftet. Därmed föll ytterligare en pusselbit på plats för Cristina Stenbeck.

Efter att den tidigare vdn Lorenzo Grabau tvingats bort så har Kinnevik stått utan vd en längre tid vilket stoppat upp förändringsarbetet i koncernen. Lorenzo Grabau hade en bakgrund från finansbranschen men i Georgi Ganev får Cristina Stenbeck istället en person med i högsta grad operativ erfarenhet – och det är något hon tycks gilla. I Financial Times-intervjun konstaterar hon att Ganev, till skillnad från sin företrädare, är en ”specialist inte en generallist”. 

Det var Cristina Stenbeck själv som rekryterade in Georgi Ganev och nu verkar hon riktigt sugen på att själv leta nya investeringar. 

”Jag vill engagera mig i tillväxtinvesteringar – titta på nya vertikaler, rekrytering av nya talanger”, säger hon och pekar ut tre investeringsområden som Kinnevik ska fokusera på: Hälsa, finansiella tjänster och mode.

Pengar att investera saknas inte efter att Kinnevik nyligen sålt sin andel i det tyska riskkapitalbolaget Rocket Internet, vilket ökat på kassan med dryga 4 miljarder kronor.

Investeringen i Rocket Internet är ett lysande exempel på Cristina Stenbecks förmåga att själv leta upp talanger. Hon fick kontakt med grundaren Oliver Samwer och tog beslutet att redan 2009 börja investera i bolaget. Den kontakten ledde senare fram till att Kinnevik också blev storägare i e-handlaren Zalando, ett innehav som idag är värt 28 miljarder kronor.

Men när Oliver Samwer delvis skiftade fokus från att starta upp nya verksamheter och istället arbetade mer med att förvalta sina befintliga tillgångar fick Cristina Stenbeck nog. Rocket Internet blev för likt investmentbolaget Kinnevik.

”Istället för att starta företag började de inkubera (utveckla/odla upp) företag. Det är vad vi gör själva”, säger Cristina Stenbeck i intervjun där Rocket Internets aggressiva värdering av sina innehav blev ett problem när Kinnevik ville göra mer försiktiga uppskattningar av värdet.

Cristina Stenbeck kallar dock samarbetet med Rocket-ledningen för ett ”bra partnerskap” och tillägger att ”det borde resas en staty över Rockets grundare i Berlin”.

Läs mer