Sök

Zennström om Apple: ”Intressant att de tar efter svenska företag"

Symposium

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Skype-grundaren Niklas Zennström har en lång, men kanske inte så framgångsrik, historia inom musiktech. Breakit högg tag i honom på techfestivalen Symposium.

Niklas Zennström är mest känd som mannen som skapade den idag gigantiska ip-telefonitjänsten Skype. En tjänst som sedermera såldes till Ebay för minst 19 miljarder kronor, vilket gjort Niklas Zennström till en av landets rikaste män.

Skype ägs numera av Microsoft.

Men Niklas Zennström är mer än bara Skype och investeringar: Han har även en intressant historia inom musikindustrin. Vid millenieskiftet drog han igång nedladdningsplattformen Kazaa, som snabbt fick mycket uppmärksamhet och en stor användarbas.

Passande nog sålde han senare bolaget, innan mångmiljonstämningarna från de globala skivbolagen började rassla in.

Istället startade han, långt senare, den mer legala strömningstjänsten Rdio. Bolaget, som uttalas som en blandning av amerikanska "audio" och "radio", lanserade sin streamingtjänst i augusti 2010 och grundares förutom av Zennström också av Skype-kollegan Janus Friis.

I samband med musik- och teknikfestivalen Symposium och konferensen Brilliant Minds Conference i Stockholm passade Breakit på att prata musikbransch med den annars relativt tillbakadragne Skype-grundaren.

”Jag, som alla andra, älskar ju musik och jag har ju hållit på med teknologi inom musik, även om jag har inte har haft så mycket framgång på den sidan. Men jag tycker det är jättekul att vara konsument”, säger han till Breakit.

Men ser du dig som en konkurrent till Spotify?

”Det är inte alls samma siffror, men framtiden är strömmande musik så jag tror det finns oerhört mycket tillväxtmöjligheter för alla tjänsterna inom genren.”

Hur ser du på Apples intåg på marknaden?

”Det är intressant att se att Apple tar efter av svenska, duktiga företag. Så kan man säga.”

Niklas Zennström står idag bakom riskkapitalboalget Atomico som investerat i bolag som Klarna, Supercell och Wrapp. Förutom att investera pengar har riskkapitalbolaget även gjort olika typer av analyser av dagens teknikaffärsklimat. 

Bland annat har bolaget kommit fram till att det aldrig tidigare har funnits ett lika bra tillfälle att vara teknikentreprenör.

Vilket värde har den här typ arrangemang (Symposium)?

”Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ. Stockholm är en av världens största teknologihubbar och Sverige är en av de bästa producenterna inom musik och kreativa ämnen som spel. Den här typen av arrangemang visar människor utifrån Sverige hur duktiga vi är här”, säger han.

Läs mer