Stenbecks vd-fråga gjorde honom ställd: ”Hade inte de tankarna”

Stenbecks vd-fråga gjorde honom ställd: ”Hade inte de tankarna”

Towe Boström

Reporter

Nya bossen Georgi Ganev berättar själv om samtalet med Kinneviks storägare.

På måndagsmorgonen stod det klart att Kinnevik hittat sin nya vd i Georgi Ganev.

Ganev kommer närmast från rollen som vd för e-handlaren Dustin. En roll han fortsätter med fram tills det är dags att gå in I Kinnevik den 1 januari nästa år. 

Georgi Ganev sitter sedan tidigare i styrelsen för Tele2 och det var Cristina Stenbeck själv som ringde upp Georgi Ganev och frågade honom om jobbet.

“Hon ställde egentligen frågan om jag var intresserad av att ta ett större ansvar för gruppen. Varpå jag svarade att jag inte hade de tankarna överhuvudtaget, jag trivdes väldigt bra där jag var. Men processen startade hos mig och jag kom ganska snabbt fram till att det här verkligen var en utmaning jag ville anta".

Efter att ha tänkt till lite mer och diskuterat med Kinnevik insåg Ganev att det var rätt väg.

Han planerar nu att köpa aktier för 20 miljoner kronor i Kinnevik "så snart som möjligt". Ett lån har säkrats från Cristina Stenbecks Luxemburg-registrerade bolag Verdere. 

"Dels tror jag på Kinnevik som investering och dels tror jag på modellen där vd och ledande personer äger".

Han beskriver Cristina Stenbeck resa med Kinnevik som imponerade. 

”Det är beviset på vad man kan åstadkomma med en stark ägare, och nu är man inne på ytterligare en resa där man går ännu starkare mot det digitala”. 

Det var i slutet av förra året som Kinneviks förre vd Lorenzo Grabau fick sparken. Styrelsen ville se ett nytt ledarskap i samband med storsatsningen på digitala konsumenttjänster. 

Georgi Ganev säger att Kinnevik har en fantastisk kultur när det kommer till att bygga bolag och pekar på framgångrika investeringar i såväl traditionella bolag som digitala, exempelvis e-handlaren Zalando. 

”Det var för intressant att säga nej till. Att komma tillbaka till Kinnevik känns lite som att komma hem”. 

Georgi Ganev beskriver sig som en person som har fokus i nuet, och vill inte berätta för mycket om sina planer för Kinnevik. 

”Jag kan understryka hur glad och priviligerad jag känner mig. Vad vi ska göra härnäst vill jag återkomma till."

Han poängterar att han fortfarande sitter kvar i rollen som vd för Dustin och kommer att fortsätta ge allt under sitt sista halvår. 

Han tror att hans erfarenheter som vd och företagsbyggare kommer att komma väl till pass – men ser även en del utmaningar. 

"I portföljbolag leder man på ett annat sätt. Det är en ny resa för mig och jag kan inte sticka under stolen att det behövs hjälp från ett duktigt team, och det vet jag att det finns”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER