Sök

Hemligt dokument ger svart på vitt - så stora förluster gör Readly

Readly

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Magasinstjänsten vill ha in ytterligare 150 miljoner kronor. Men ställer investerarna upp ännu en gång?

För två veckor sedan gick Readlys vd Per Hellberg ut här på Breakit och aviserade att magasintjänsten skulle ta in ”över 100 miljoner kronor” i nytt riskkapital för att få fart på tillväxten. Mer precis än så ville han inte vara och på frågor om hur verksamheten gått så här långt var han ännu mer förtegen om. 

Men nu kan vi avslöja detaljerna i det prospekt som Readlys finansiella rådgivare Stella Advisors tagit fram och nu presenterar för potentiella investerare. Det 60 sidor långa dokumentet är daterat i juni 2015 och har rubriken ”Strictly confidential”. 

Här framgår exakt hur verksamheten utvecklats sedan starten och Readlys framtidsplaner. Ledningen för Readly försöker sälja in bolaget till investerarna genom att jämföra det med streamingstjänsterna Spotify och Netflix. Man pekar bland annat på att den globala magasinsmarknaden idag är värd 78 miljarder dollar vilket är fem gånger större än musikindustrin.

Fortfarande har dock Readly långt kvar innan de ens är i närheten av Netflix och Spotifys försäljningsvolymer.

Startåret 2013 uppgick intäkterna till 3 miljoner och i fjol stannade omsättningen på 15 miljoner kronor. Samtidigt ökar förlusterna kraftigt från minus 15 miljoner 2013 till minus 94 miljoner kronor för 2014. När nästan halva året har gått är Readlys prognos för 2015 att förlusten ska bli 115 miljoner kronor.

I prospektet spår ledningen att 2018 blir det första året som Readly når ett positivt rörelseresultat. Då ska omsättningen växt till drygt 1,6 miljarder kronor. De totala förlusterna fram till 2017 kommer att ligga på 556 miljoner kronor.

Readlys vd Per Hellberg har hela tiden varit tydlig med att magasinsplattformen kommer att investera stora pengar i marknadsföring för att bygga upp en stark position som man sedan ska kunna kapitalisera på. Samtidigt är det uppenbart att utvecklingen inte gått som han först hoppades på. I en intervju mars 2014 uppgav Per Hellberg en omsättningsprognos för 2014 på 150 miljoner kronor men i verkligheten blev försäljningen alltså bara en tiondel av detta. 

Av prospektet framgår också att Readly hoppas få in ytterligare 150 miljoner kronor från nya och gamla investerare. Fram tills idag har 118 miljoner kronor investerats i Readly. Så sent som i december kom riskkapitalbolaget Zouk in som ny storägare och de har också lovat att täcka upp delar av den nyemissionen som Readly nu håller på att marknadsföra.

En avgörande faktor för att Readly ska få fart på försäljningen är att de strategiska samarbetet med Telia, som nyligen aviserades, blir lyckat. I prospektet beskriver Readly hur med hjälp av Telias olika säljkanaler räknar med att få in minst 100 000 kunder under 2016. Dessutom har Readly tecknat ett avtal med ytterligare en icke-namngiven teleoperatör som börjat löpa från i juni. Enligt prospektet har detta avtal en ”signifikant” mycket större potential än det som tecknats med Telia.

Läs mer