Lendify tar in 21 miljoner kronor – "Inte för att vi behövde kapital"

LendifyLånetjänst

Erika Eliasson. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Lånebolaget Lendify har tagit in över 21 miljoner kronor genom en nyemission.
”Det här var inte för att vi behövde kapital, utan för att vi ville ta in en ny strategiskt viktig ägare”, säger Lendifys Erika Eliasson.

Peer to peer-lånebolaget Lendify har genomfört en nyemission på över 21 miljoner kronor – men det handlar inte om pengar.

Det menar Erika Eliasson som är chef för bolagets investerarrelationer.

Syftet med emissionen var att knyta en ny minoritetsägare till sig, en ägare som Lendify dock inte vill avslöja identiteten på.  

”Det här var inte för att vi behövde kapital, utan för att vi ville ta in en ny strategiskt viktig ägare”, säger Erika Eliasson.

I emissionen erbjöds även de befintliga aktieägarna att teckna aktier för att kunna behålla sina ägarandelar på samma nivå som tidigare.

Förhoppningen är att den nya hemliga ägaren ska kunna bidra med kompetens.

Lendify tjänar pengar på att koppla ihop kreditgivare med låntagare, och har traditionellt kopplat ihop privatpersoner som vill låna med andra privatpersoner som vill låna ut.

Det har dock varit svårt att hitta tillräckligt många personer som vill låna ut. Därför tog Lendify i maj in 200 miljoner kronor från institutionella investerare, i form av obligationer med en löptid på tre år.

”Vi gör detta för att kunna möta den stora efterfrågan på lån", sa Erika Eliasson då till Breakit. 

I början av juni kunde Breakit rapportera att Lendify hade intäkter på 5,3 miljoner kronor under perioden maj 2016 till mars 2017. Samtidigt landade förlusten på 36,5 miljoner under samma period.  

Erika Eliasson beskriver Lendify som "välfinansierade". 

”Vi växer enligt plan och den tillväxtakt vi vill göra. Vi har kapital så att vi klarar oss väldigt väl”. 

Beslutet om emission togs vid en extra bolagsstämma i mitten av maj, och avslutades den 1 juni. 

 

Läs mer