Apple Music pressar skivbolagen

Apple Apple Music

Finwire / Breakit

Apple strävar efter att minska skivbolagens andel av intäkterna.

Apple strävar efter att minska skivbolagens andel av intäkterna, rapporterar Bloomberg News som hänvisar till insatta källor.

Apple är i förhandlingar rörande företagets allmänna relation till musikindustrin, hävdar nyhetsbyråns källor. Samtalen som förs omfattar Apples avtal för Apple Music, en två år gammal streamingtjänst för musik med ett bibliotek uppgående till miljontals låtar, samt iTunes. Skivbolagens avtal med Apple går ut i slutet av juni men väntas förlängas om parterna inte kan enas kring nya villkor.

Omförhandlade villkor med lägre utbetalningar till skivbolag skulle innebära att Apple kommer närmre till den andel som skivbolagen erhåller från Spotify. Skivbolagen är nu mer optimistiska kring industrins hälsa som växte med 5,9 procent i fjol på global basis tack vare musikstreamingtjänster som Spotify och Apple Music.

Skivbolagens senaste omförhandling med Spotify resulterade i en lägre andel från bolagets musikstreamingtjänst. I dagsläget erhåller skivbolagen 58 procent av intäkterna från Apple Musics abonnenter. Spotify har reducerat deras andel till 52 procent från tidigare 55 procent.

Skivbolagen har efterfrågat att Apple satsar mer på iTunes och musik generellt sett i länder där streaming inte är lika vanligt förekommande. Två marknader där köp av album och sånger är mer förekommande än streaming är Tyskland och Japan. I länder med bristfällig tillgång till internet tenderar konsumenter att ladda ned musik snarare än att använda streamingtjänster.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER