Attack mot Qiozk – okänd förövare gav sig efter användarna

magasin
Attack mot Qiozk – okänd förövare gav sig efter användarna

Qiozk erbjuder tidningar som Bamse, Fokus och Travronden. Foto: Øijord, Thomas.

Erik Wisterberg

Reporter

Tidningsappen Qiozk har blivit utsatt för hacker-attack. En okänd gärningsman gav sig på appen i syfte att stjäla data om användarna.
”Jag är hemskt ledsen över att det har hänt”, skriver grundaren Olof Thorén i ett mejl.

I början av 2010-talet spådde många att Ipaden skulle rädda den hårt prövade magasinsbranschen. En av spelarna som dök upp är Qiozk, där en rad tidskrifter kan läsas digitalt mot betalning. 

Den Stockholmsbaserade app-utvecklaren Aggressive Development, står bakom Qiozk som lanserades 2009. Bland titlarna finns bland andra Fokus, Bamse och Travronden. Ipaden blev inte den frälsning som många hoppats på, men bolag som Qiozk och Readly jobbar alltjämt på att försöka digitalisera läsandet.

Nu har Qiozk angripits av en hackare, kan Breakit berätta. Syftet: Att få ut information om dess användare. 

”Förra veckan upptäcktes en attack mot Qiozk där en okänd förövare försökte tillskansa sig information om systemet. Det går inte att veta om de har kommit över någon information”, skriver Olof Thorén, grundare av Qiozk i ett mejl till kunderna. 

Efter att attacken upptäcktes har han gjort en genomlysning av angreppet.

”Jag har gått igenom all data och analyserat vad hackarna kan ha kommit över, och det verkar bara röra sig om e-postadresser. Det är såklart illa nog, och jag är hemskt ledsen att det har hänt över huvud taget”, skriver Olof Thorén i mejlet. 

Qiozk uppger att ingen känslig data som kortinformation sparas i systemet, men uppmanar sina användare att byta lösenord. 

”Alla lösenord krypteras vilket innebär att ifall de fått ut just din e-post kan de ändå inte läsa lösenordet i klartext. Däremot innebär det en säkerhetsrisk då förövaren kan dekryptera lösenordet om det läggs ned tillräckligt med tid och energi”, skriver Olof Thorén. 

Breakit har sökt honom för en kommentar. 

"Det hela är väldigt tråkigt, men jag hoppas att användarna förstår att de alltid kommer främst", skriver han i ett mejl till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER