Hajpade sparappen Dreams växer med över 15 procent i månaden

Breakit - Hajpade sparappen Dreams växer med över 15 procent i månaden

Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Över 70 procent av användarna stannar kvar i över ett år i Dreams app. Nu laddar bolaget för att koppla på intäktsmodellen.

Sparappen Dreams har det senaste året seglat upp som en av Sveriges hetaste fintechstartups. Bolaget har genom flera olika kapitalrundor fått in ungefär 50 miljoner kronor, från investerare som Collector-grundaren Lena Apler och Martin Randel som ligger bakom vattenmärket Vitamin Well.

Dreams har skapat en app som ska få fler att börja spara genom att motivera användarna med olika sorters morötter.

“Vi arbetar mycket med positiv förstärkning. Det handlar om att man ska flytta onödig konsumtion till sparande. Det är till exempel 2800 användare som har satt upp ett mål att sluta röka. Varje gång de inte köper cigaretter sätter de istället in pengar på Dreams”, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams.

Bolaget lanserade sin tjänst i september förra året och nu avslöjar årsredovisningen för fjolåret hur det har gått för bolaget.

30 procent månatlig tillväxt, är en siffra som nämns i förvaltningsberättelsen. Efter årets utgång verkar tillväxten ha sjunkit något men Henrik Rosvall är fortfarande mycket nöjd.

“Ur kundaspekten har det varit ett fantastiskt år för oss. Vi har slagit alla mål vi har satt. Nu växer vi med ungefär 15–20 propcent i månaden”, säger han.

Han berättar att bolaget redan i mars i år slog målet för hela 2017 – 50.000 registrerade användare.

Enligt Henrik Rosvall är dessutom hela 70 procent de första betaanvändarna kvar efter 12 månader.

På intäktssidan har det inte börjat lyfta för bolaget än. Under 2016 visade Dreams en nettoomsättning på endast 367.000 kronor. Det är kanske inte så konstigt i och med att bolaget fortfarande inte tar betalt av sina användare.

“Vi är en sparapp. När räntenettot är vad det är tjänar inte bankerna något på inlåning och då gör inte vi heller det”, säger Henrik Rosvall.

Han berättar också att bolaget snart kommer frias från beroendet av räntorna. Dreams kommer nämligen att introducera olika fondprodukter till sina användare. Mer än så vill dock inte Henrik Rosvall berätta i dagsläget.

Bolaget gjorde förra året en förlust på drygt 11 miljoner kronor där de största kostnaderna var personalkostnader och köp av konsulttjänster.

Tidigare år har bolaget kunnat fakturera andra företag för konsulttjänster och på så vis visat flera miljoner i intäkter men nu läggs allt krut på den egna appen.

Läs fler artiklar
LÄS MER