Miljardregn över utvalda Spotify-anställda vid börsnoteringen

Breakit - Miljardregn över utvalda Spotify-anställda vid börsnoteringen

De anställda på Spotify kan få dela på 3,1 miljarder. Foto: TT samt Istock.

Erik Wisterberg

Reporter

Det är inte bara Ek och Lorentzon som blir rika när Spotify går till börsen.
En exklusiv skara anställda får dela på över 3 miljarder, kan Breakit avslöja.

Allt ljus är på grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon inför Spotifys kommande börsnotering. De har båda stora ägarandelar i streamingjätten – och blir därmed mångmiljardärer när bolaget noteras. 

Enligt Spotifys årsredovisning är det 70 procents sannolikhet att bolaget säljs eller börsnoteras den närmaste tiden. Spänningen på kontorsgolvet på Spotify är sannolikt stor kring om – och när – det sker.

Det finns nämligen en utvald skara medarbetare som får dela på drygt 3 miljarder kronor när bolaget noteras, kan Breakit berätta.

Så här blir miljardregnet möjligt.

Nyckelpersoner bland de anställda har fått teckna optioner i Spotify. Det är ett sätt för bolaget att belöna de viktigaste medarbetarna, för att se till att de stannar kvar. 

Dessa optioner ger möjlighet att köpa aktier i framtiden. Priset är fast och bestäms när optionen ges ut. 

I Spotifys färska årsredovisning framgår det att det fanns 274.412 utestående optioner till anställda vid årsskiftet.

Och här kommer det fina i kråksången. 

Under 2016 var det genomsnittliga lösenpriset på optionerna blott 1.682 dollar. Det innebär att innehavaren av optionen har rätt att köpa Spotify-aktier för just 1.682 dollar per styck. Vid årsskiftet handlades Spotify-aktien enligt Breakits källor för omkring 2.200 dollar, vilket också stöds av Spotifys årsredovisning. Den slår fast att övervärdet (skillnaden mellan vad innehavaren betalat mot det verkliga värdet på aktien) i varje option låg på 524 dollar vid utgången av 2016.

Sedan dess har Spotify säkrat flera viktiga avtal med skivbolag, och närmat sig en notering, vilket gjort att värdet på Spotifyaktien har skjutit i höjden i den så kallade ”gråhandeln” (som sker mellan privatpersoner via mäklare). 

Enligt Breakits uppgifter gjordes nyligen flera affärer till aktiekursen 3.000 dollar, vilket ger en värdering på omkring 111 miljarder kronor för hela Spotify. 

Reuters rapporterar om en värdering på 115 miljarder kronor inför börsnoteringen, vilket indikerar att Spotify siktar på en teckningskurs i sin börsintroduktion nära aktiekursen i gråhandeln. 

Mycket kan givetvis hända framöver. Men med antagandet att Spotify börsnoteras till kursen 3000 dollar innebär det att varje option i dagsläget har ett övervärde på 1.318 dollar. Vid noteringen skulle de Spotify-anställda som belönats med optioner tillsammans kunna casha in motsvarande 3,1 miljarder kronor. 

Nu är det upp till Martin Lorentzon och Daniel Ek att baxa världens största streamingtjänst för musik till börsen. Och vända förlusterna till vinst någon gång i framtiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER