5 frustrerande saker som får programmerare att säga upp sig

Programmerare
5 frustrerande saker som får programmerare att säga upp sig

Foto: The World According To Marty/Flickr

Breakit

Vi har tagit reda på vad de åtråvärda kodarna inte vill ha på sin arbetsplats.

I programmerarbristens tidevarv är det viktigt att hålla koll på vad kodarna gillar och inte gillar på jobbet - annars kanske de lämnar bolaget. Vi grottade ner oss i nätforum och på sociala medier för att se vad kodknackarna själva skriver i frågan.

Vår slutsats: Det verkar inte bara vara dålig lön och osäkra anställningsformer som får många att dra öronen åt sig. Vi har listat fem andra saker som får de eftertraktade programmerarna att springa åt andra hållet.

1. Chefen styr allt

Nästan alla vill ha inflytande både över sitt arbete och sin arbetsdag. Ett mejl vi fick från en kodare lyder: "En del verkar tror att man blev programmerare eftersom man gillar att lyda order och bara stirra in i en skärm utan att ifrågasätta. Som om vi var någon sorts cyborgs". När det kommer till arbetstid går företag som håller hårt på nio till fem-dagar bort.

2. Jobbet bidrar inte till att göra världen bättre

Många vill ha ett syfte med det de gör och känna att det har betydelse. Flera personer som har svarat på våra frågor betonar vikten av att företags verksamhet ska göra det lite bättre mänskligheten - inte bara tjäna pengar.

3. Samma uppgifter, om och om igen

Fortbildning och en möjlighet att utvecklas vill de flesta ha på sina arbetsplatser, och att nämna det ännu gång kan låta som kliché. Men för programmerare, som har mycket stillasittande arbetstid och särskilt många torra eller repititiva arbetsgifter tål det att upprepas: Alla måste få möjlighet att utvecklas och göra nya saker på jobbet.

4. Chefen ser arbetstillfället som en gudomlig gåva

Att man ska vara tacksam för att överhuvudtaget få ha ett jobb är en inställning från ledningen som inte rimmar särskilt väl med den yngre generations världsbild. En talande Facebook-kommentar: "Jag vill inte känna att arbetsgivaren tycker att en anställning är en gåva som man ska vara evigt tacksam över, utan snarare ser det som en möjlig symbios mellan parterna.”

5. Ledningen är feg

Ett återkommande tema är vikten av att det är högt i tak och att det är okej att testa projekt som det inte blir något av - annars vill programmerarna inte stanna på bolaget. Andra skriver om att de inte vill jobba på ett företag som de inte tror på eller som inte förstår vikten av av bra tekniklösningar.

Och så var det det här med lönen ...

Vikten av en bra lön råder det delade uppfattningar om. Vissa tycker att lönen är den enskilt viktigaste faktorn bakom att ta ett jobb, andra skriver att de aldrig valt ett jobb utifrån lön. Ett tips till chefen: Fråga helt enkelt de anställda hur viktigt de tycker att det är med bra lön.

Läs fler artiklar
LÄS MER