Kommunalt bolag åkte på studieresa till Silicon Valley – för 1,3 miljoner kronor

Silicon valley
Kommunalt bolag åkte på studieresa till Silicon Valley – för 1,3 miljoner kronor

Foto: AP/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Lyxhotell och kaffe för 114 kronor koppen gjorde att notan för Skellefteå krafts studiebesök landade på 1,3 miljoner kronor.
“Det är inget för en fattig Skelleftebo”, säger bolagets styrelseordförande.

Silicon valley – "ett assisterat boende för millenials". Så brukar den respekterade techjournalisten Kara Swisher beskriva den amerikanska techhubben där giganter som Apple, Google och Facebook har sina huvudkontor.

Med en population som till stora delar består av högavlönade programmerare och investerare har vissa områden i regionen blivit något av bubblor, med skyhöga bostadshyror och mängder av konsumenttjänster som ska förenkla livet för invånarna.

Nu visar en granskning från SVT Nyheter Västerbotten att det kommunala bolaget Skellefteå kraft har fått smaka på den dyra livsstilen.

Under en studieresa för ledning och styrelse betalade bolaget 1,3 miljoner kronor.

“Jag tycker att det var dyrt i Silicon Valley. Och när jag också fick veta vilka priser det var att bo där så är det ingenting för en fattig Skelleftebo”, säger Alf Marklund (S), styrelseordförande på Skellefteå Kraft, till SVT.

Han hävdar samtidigt att bolaget valt de billigaste alternativen under sin resa. Då landade ändå priset för en kopp kaffe på 114 kronor och middagarna på i snitt 650 kronor per person.

SVT:s granskning visar dock att bolagets representanter bland annat bott på lyxhotellet sir Francis Drake i San Francisco.

Läs fler artiklar
LÄS MER