Skatteverkets sajt låg nere – i två dygn

Skatteverket
Skatteverkets sajt låg nere – i två dygn

Erik Wisterberg

Reporter

Här är orsaken till Skatteverkets exceptionella it-haveri.

Redan i söndags började svenskar runt om i landet uppmärksamma att Skatteverkets sajt låg nere. Haveriet påverkade även alla de e-tjänster som myndigheten tillhandahåller. 

Många misstänkte en ddos-attack, eller någon annan typ av angrepp. Men enligt Skatteverket var det havererad teknik som låg bakom kraschen. 

”Jag har varit fem år på myndigheten och inget liknande har någonsin hänt förut. Det är rätt exceptionellt. Det handlade om ny och modern utrustning, så det var oväntat”, säger it-direktören Jan Zetterdahl till SvD.

Den mest akuta konsekvensen var att de som skulle skicka in sin moms- och arbetsgivardeklaration senast under måndagen drabbades. Skatteverket beslöt att skjuta upp deadline för dessa. 

Under tisdagskvällen fick Skatteverket igång sin sajt, och började successivt att släppa på e-tjänsterna. 

Jan Zetterdahl uppger att orsaken till det exeptionella driftstoppet var ett gällande lagringsutrymmet för ”stora volymer data”, som måste flyttas över till ny utrustning.

”Det handlar om väldigt stora datavolymer så när det väl fungerar igen så får det inte gå fel, säger Jan Zetterdahl”, till SvD. 

Läs fler artiklar
LÄS MER