Klart: Marissa Mayer lämnar Yahoo – med ”gyllene fallskärm”

Breakit -  Klart: Marissa Mayer lämnar Yahoo – med ”gyllene fallskärm”

Marissa Mayer slutar på Yahoo. Foto: AP Photo/Michel Euler.

Erik Wisterberg

Reporter

Verizons uppköp slutfördes precis.

En gång i tiden var Yahoo, grundat 1995, en av de hetaste portalerna och sökmotorerna på internet. Bolaget grundades under en tid då många använde just portaler för att nå det då ganska magra innehållet på internet. 

Sen kom Google – och senare Facebook. 

Telekomjätten Verizon gick för knappt ett år sedan ut med att man skulle köpa kärnan av det problemtyngda bolagetYahoo, efter en budprocess med flera andra intressenter.  

Nu är affären slutligen genomförd, rapporterar CNBC

För de anställda riskerar samgåendet att bli smärtsamt. Det har tidigare rapporterats om att 2100 anställda kan få foten. Detta i samband med att verksamheten integreras i Verizon-ägda AOL.

Bolagets vd Marissa Mayer, känd för sitt uttalande om att det går att arbeta 130 timmar i veckan, ska nu också lämna företaget. Hon går dock inte tomhänt. 

CNBC rapporterar att Marissa Mayer får en ”gyllene fallskärm” till ett värde av 23 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor. Det mesta av detta är dock inte kontanter, utan aktier. 

Totalt betalar Verizon 4,48 miljarder dollar för Yahoo, motsvarande 39 miljarder svenska kronor. Enligt CNN var Yahoo värderat till mer än 100 miljarder dollar under företagets glansdagar. 

2008 tackade Yahoos styrelse nej till ett uppköpserbjudande på 44 miljarder dollar från Microsoft. Detta då erbjudandet ”gravt undervärderade” Yahoo, enligt styrelsen. 

Dagens slutförda affär innebär slutet för Yahoo som ett fristående bolag. Nu återstår att se hur Verizon kan kapitalisera på Yahoos tillgångar. 

Vill du veta mer? CNN har sammanfattat Yahoos kräftgång sedan it-kraschen i den här videon, som bara tar ett par minuter att titta på.

Läs fler artiklar
LÄS MER