Sök

Techfrossan i New York skapar ny huvudvärk för Daniel Ek

Spotify

Foto: Istockphotos/TT.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu blir mångmiljardvärderingen ännu svårare att sälja in till investerarna.

De senaste dagarna har fokus på världens finansmarknader legat på ”the big five” – techbolagen Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook och Amazon. Under fredagen tappade de här fem techgiganterna tillsammans motsvarande 850 miljarder kronor i börsvärde och i måndags fortsatte nedgången.

Tech-raset i New York har sänt chockvågor runt om i världen och rädslan har tilltaget för att vi nu bevittnar en utdragen nedgång i sektorn.

"Det kan komma att bli så att amerikanska it-aktier, som har lett det globala börsrallyt nu, kan komma att agera glädjedödare", sade förvaltaren Mitsuo Shimizu på Japan Asia Securities till Bloomberg News på måndagskvällen.

Apple var den techjätte som utvecklades sämst på måndagen med ett fall på 2,5 procent, bland annat efter att just Mitsuo Shimizu sänkt sin riktkurs för aktien.

Det innebär att Apple ensamt tappat nästan 450 miljarder kronor i börsvärde.

En annan stor förlorare de senaste två handelsdagarna är streamingbolaget Netflix. Sedan i fredags är Netflix-aktien ner nästan 9 procent. Det, i kombination med den allmänna techfrossan i New York, är dåliga nyheter för Spotify-chefen Daniel Ek. 

Den inofficiella handeln i Spotify-aktien är omfattande. Efter att Spotify i april fått till ett nytt rättighetsavtal med musikjätten Universal har Spotify-aktien gått upp med över 50 procent. Men nedgången i Netflix-aktien kommer sannolikt även sätta press på Spotify-aktien – om den inte redan har gjort det.

Investerare använder ofta Netflix som ett jämförelseobjekt när man värderar Spotify och en nedgång på nästan 10 procent i det amerikanska streamingbolaget har direkt påverkan också på Spotify.

På lite längre sikt är också oron på den amerikanska techscenen jobbig för Daniel Ek. Planen är att börsnotera bolaget i New York på senhösten eller i början av nästa år. För att Daniel Ek då ska kunna motivera en värdering på dryga 100 miljarder kronor av Spotify krävs att investerarnas riskaptit är fortsatt hög. De senaste dagarnas nedgång indikerar tvärtom att placerarna håller på att vikta om sina tillgångar från tech till mer stabila och trygga aktier. 

I dagsläget är det för tidigt att dra några slutsatser kring hur Daniel Eks börsplaner påverkas av den här nedgången. Kanske var det bara en tillfällig dipp, under tisdagsnatten har faktiskt tech-aktierna i Asien återhämtat sig. Men den tillfälliga(?) oron på världens finansmarknader är ändå en nyttig påminnelse om hur snabbt förutsättningarna kan förändras. 

Läs mer