Stim och Spotify i mångmiljonkonflikt: ”Spotify har inte betalat våra fakturor”

Breakit - Stim och Spotify i mångmiljonkonflikt: ”Spotify har inte betalat våra fakturor”

Zara Larsson, Laleh Pourkarim och Max Martin är några av artisterna som representeras av Stim. Foto: Christine Olsson och Claudio Bresciani/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Spotify anklagas för att vägra betala den svenska upphovsrättsorganisationen Stim, kan Breakit avslöja.
"Vi jobbar för att finna en lösning", uppger Spotify för Breakit.

Max Martin, Zara Larsson och Laleh är några av de svenska låtskrivare som är anslutna till rättighetsorganisationen Stim. 

När en radiostation spelar en låt ser Stim till att den som skrivit låten får betalt. 

Organisationen sköter även en del av pengaflödet från streamingtjänsten Spotify. Cirka 12 procent av Spotifys intäkter ska betalas ut direkt till låtskrivare och förlag (inte att sammanblanda med ersättningen till skivbolagen). 

Utifrån rapporter från Spotify sköter Stim i sin tur utbetalningar till musikskapare och musikförlag.

Men nu har det skurit sig rejält, kan Breakit avslöja. 

Spotify har inte betalat de fakturor som Stim skickat för det fjärde kvartalet 2016. Det enligt ett meddelande som i går skickades till Stims 86.000 medlemmar.

"Då Spotify inte har betalat våra utställda fakturor för Q4 2016 kommer ersättningen från Spotify inte att vara med i utbetalningen från Stim den 15 juni. Detta på grund av att vi och Spotify har olika uppfattning om villkoren enligt gällande avtal", skriver Stim i meddelandet som Breakit tagit del av.

Spotify har dock en annan bild av vad som ligger bakom den uteblivna utbetalningen. Streamingtjänsten skyller konflikten, som drabbar svenska låtskrivare, på Stim. 

”Vi erbjöd Stim att betala ut det fulla beloppet som kan matchats ihop med rättighetshavare, men Stim valde att avstå betalningen. Den utestående summan relaterar till verk som inte matchas med rättighetshavare”, skriver en talesperson för Spotify i en skriftlig kommentar till Breakit. 

Stim hävdar att organisationen har fakturerat på precis samma sätt som tidigare. 

"Men nu gör Spotify en ny tolkning av villkoren i vårt gällande avtal. Stim anser att överenskomna principer och branschstandard ska gälla", säger Stims kommunikationschef Eleonor Otterdahl till Breakit.

Stim betalar ut pengar blott fyra gånger per år. Därmed kan juniutbetalningen handla om mycket stora belopp för de låtskrivare som har flera låtar på Spotifys topplistor. 

Stim och Spotify slöt ett nytt avtal 2011 som skulle förbättra villkoren för låtskrivarna. Detta efter att många uttryckt kritik mot låga ersättningar. 2016 betalade Stim ut 1,8 miljarder kronor till sina medlemmar. 353 miljoner kronor kom från segmentet online. 

Stim uppger att de för en "konstruktiv dialog" med Spotify för att lösa tvisten. 

"Vi har goda förhoppningar om att detta kommer att lösas inom kort, så att våra rättighetshavare får ersättning så snart som möjligt", säger Eleonor Otterdahl.

Även Spotify hoppas att en snar lösning ska göra att låtskrivarna kan få betalt.

“Spotify och Stim jobbar nu aktivt tillsammans för att finna en lösning för att förse samtliga rättighetshavare med sina intjänade royalties", skriver Spotifys talesperson till Breakit.

Tidigare idag kom desto gladare nyheter för den svenska musiktjänsten Spotify i form av en kärleksförklaring från Taylor Swift.

Läs fler artiklar
LÄS MER