Därför flörtar Apple med kodarna

Apple
Därför flörtar Apple med kodarna

Till vänster: Katrin Hellbom, produktionsansvarig på Monterosa. Till höger: Tom Flumé på Apegroup.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Apples programmeringsspråk Swift släpps som öppen källkod till kodarnas stora glädje. För elektronikjättens del innebär det att ekosystemet av appar blir ännu starkare - och eventuellt ännu mer slutet.

Swifts öppna källkod var i raden av nyheter som Apple presenterade på sin årliga utvecklarkonferens WWDC på måndagen.

“Vi tolkar det som Apples sätt att kommunicera att de verkligen satsar på det här programspråket. Det community som finns kring Swift är väldigt stort och kommer att fortsätta växa”, säger Katrin Hellbom, produktionsansvarig på den digitala byrån Monterosa.

Swift skapades för att ersätta programspråket Objective-C, som har rötterna i  80-talet. Det beskrivs vanligtvis som ett modernare, flexiblare och snabbare programmeringsspråk för nya användare.

“Att göra Swift till open source (öppen källkod) innebär att fler utvecklare kommer att använda Swift och därmed utveckla språket och öka antalet programbibliotek som blir tillgängliga för communityn", säger Katrin Hellbom.

Att stärka relationen till tredjepartsutvecklare är sannolikt ett strategiskt viktigt drag för Apple. Bolagets operativsystem Ios har länge varit förstavalet för de flesta mobilapputvecklare men den positionen har på senare tid hotats i takt med att Googles Android har knaprat åt sig marknadsandelar.

Branschkollegan Tom Flumé, affärsutvecklare på den digitala studion Apegroup, tror att ett av syftena med att utveckla Swift är att kunna skapa ett mer avancerat operativsystem som kan förutse vad slutanvändaren vill göra - innan han eller hon gör det.

"Det är vad vi ser nu med Swift, att de verkar vilja komma djupare ner i koden och att Swift blir ett alternativ som backend-lösning. På så sätt kan Apple sluta sitt ekosystem ännu mer", säger Tom Flumé.

Enligt honom innebär programmeringsspråket ett sätt för Apple att lägga under sig ytterligare en domän i den digitala kampen med konkurrenterna.

Trots nyheten om Swift samt nya sökfunktioner och musiktjänsten Apple Music beskriver Tom Flumé Apples event på måndagen som lite nyhetsfattigt.

“Känslan är att de hade föreberett sig för något större, som de inte hann presentera den här gången. Jag tror att det handlar om en ny version av Apple TV, med en sorts App store inuti tv-lösningen”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER