Aktieägare ska pressa Facebook om falska nyheter

Breakit - Aktieägare ska pressa Facebook om falska nyheter

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Bild: AP Photo/Noah Berger.

Towe Boström

Reporter

Facebook kommer att ställas mot väggen om sitt ansvar för de falska nyheterna på sajten, rapporterar Financial Times.

Facebook befinner sig i en ständig kamp mot falska nyheter som sprider sig på plattformen. Sociala mediejätten har bland annat kritiserats för den stora mängden "fake news" som figurerade i samband med USA:s presidentval förra året. 

Man har därefter genomfört åtgärder för att komma tillrätta med problemen – men nu verkar det som att grundaren Mark Zuckerberg kan få det hett om öronen vid Facebooks årsmöte i morgon, torsdag.   

Det är Financial Times som rapporterar att aktieägarna kommer att konfrontera Zuckerberg om Facebooks roll i spridandet av falska nyheter.

Investeringsfonderna Arjuna Capital och Baldwin Brothers planerar att lägga fram ett förslag som ställer krav på Facebook att utvärdera hur de falska nyheterna påverkar plattformen – och vilka risker det innebär.

Under nästa vecka planerar man att göra likadant med Alphabet, Googles moderbolag, rapporterar Financial Times.  

Facebook har tidigare vidtagit åtgärder för att bland annat få bort falska nyhetssajter och startat samarbeten för att kontrollera materialet.

En förespråkare för Arjuna Capital, Natasha Lamb, säger till tidningen att hon inte anser att Facebook och Google gjort nog för att lösa problemen. 

”Båda föredrar att se sig själva som neutrala tech-plattformar men de har förvandlats till medieplattformar – och därför är vi oroliga”. 

Natasha Lamb menar att Facebook riskerar att förlora användarnas förtroende, men även att det falska innehållet både hotar företaget och demokratin. 

Enligt uppgifterna vänder sig Facebook mot kravet på åtgärder med hänvisning till att man arbetat på problemet i åratal, och att innehållet redan är förbjudet enligt deras regler. Alphabet ska även ha rekommenderat sina aktieägare att rösta emot förslaget. 

Facebook har även problem med våldsamt och hotfullt innehåll, och i maj gick grundaren Mark Zuckerberg ut och meddelade att Facebook anställer 3 000 personer för att få stopp på inläggen.  

Läs fler artiklar
LÄS MER