Kränger kläder på nätet – nu tar Boozt klivet in på börsen

Boozt
Kränger kläder på nätet – nu tar Boozt klivet in på börsen

Hermann Haraldsson, vd på Boozt. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

E-handelssajten Boozt tog på onsdagsmorgonen klivet in på Stockholmsbörsen till en värdering på 3,5 miljarder kronor.

Sedan mitten av 2015 har Boozts bolagsledning pratat om möjligheten att notera bolaget – och nu är dagen här.

På onsdagsmorgonen ringde vd:n Hermann Haraldsson i börsklockan. Aktiekursen rusade direkt och kvart över nio handlades aktien till drygt 74 kronor. Det motsvarar en kursökning på närmare 20 procent.

Uppdatering: Vid öppningsdagens slut stod Boozt-aktien i 77,5 kronor.

Klädsajten, vars danska grundare idag inte är kvar i bolaget, har sedan tidigare flera starka delägare, som exempelvis mediehuset Discovery networks, det danska riskkapitalbolaget Sunstone och svenska Verdane, som även investerat i e-handelsföretag som Babyshop, Eleven och Royal design.

Boozt lanserade sin sajt 2011 och är ett i raden av bolag som specialiserat sig på att kränga kläder på nätet. I branschen konkurrerar man bland annat med Nelly, NA-KD och den Kinnevikägda giganten Zalando.

Trots allt tuffare konkurrens har Boozt växt explosionsartat de senaste åren. Bara förra året ökade bolaget sin omsättning med ungefär 75 procent, till 1,4 miljarder kronor. Då gjorde man samtidigt ett resultat på blygsamma 13 miljoner.

fyra år med boozt.jpg

I noteringsprospektet – som publicerades onsdagen 17 maj – framgick det att bolaget siktade på en värdering på mellan 3 miljarder och 3,5 miljarder kronor. På onsdagmorgonen fastställdes teckningskursen till 62 kronor vilket ger ett börsvärde på närmare 3,5 miljarder kronor.

När Discovery networks investerade i e-handelsbolaget i september förra året värderades bolaget till ungefär 1,4 miljarder kronor.

Ankarinvesterarna vid noteringen var danska Arbejdsmarkedets Tillägspension, Catella fondförvaltning, Friheden invest och den norska miljardärfamiljen Andresen genom investmentbolaget Ferd. De har gemensamt åtagit sig att förvärva aktier för över en halv miljard kronor.

Vid noteringen säljer flera av storägarna aktier i bolaget. Bland anant Sunstone, Verdane och ECCO säljer aktier för över 1 miljard kronor totalt.

Så här mycket cashar de olika storägarna in i samband med noteringen:

Sunstone capital: 304–417 miljoner kronor
Verdane: 284–424 miljoner kronor
ECCO: 209–275 miljoner kronor
Sampension: 118–146 miljoner kronor
Kent Stevens Larsen, styrelseordförande: 20–40 miljoner kronor.

Exakt hur stor del av erbjudandet som utnyttjades är i dagsläget oklart, vilket förklarar varför vi inte kan fastställa exakt hur många aktier och kronor som byter händer.

Breakit följer kursens utveckling under dagen och uppdaterar artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER