Sök

Invasion av peer to peer-lending i Sverige fortfarande långt borta

LendifyFinansinspektionen

FOTO: Flickr/Simon Cunningham

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

En hel drös företag med så kallad peer to peer-lending inom så kallad peer to peer-lending är redo att dra i gång verksamhet i Sverige. Etableringarna drar dock ut på tiden, eftersom det har varit oklart vilken sorts tillstånd bolagen ska ha från Finansinspektionen.

Breakit har tidigare berättat om Lendify som nyligen tagit in 20 miljoner kronor i riskkapital. Det är ett av flera företag som ägnar sig åt peer to peer-lending. Konceptet innebär att långivare och låntagare når varandra direkt via en sajt istället för att gå genom en bank. Bolaget tjänar pengar på förmedlingsavgifter i stället för ränta.

Fenomenet har varit en snackis i techindustrin i flera år. Den största amerikanska aktören Lending Club börsnoterades i december och har för närvarande ett marknadsvärde på över 50 miljarder kronor. Bland de största aktörerna i Europa finns tyska Lendico, med riskkapitaljätten Rocket Internet i ryggen, som under flera år har förberett sig för en lansering i Sverige.

Hittills har det dock varit mycket snack och lite verkstad vad gäller etableringar av peer to peer-lendingbolag i Sverige.

Sedan förra året måste den här typen av företag inte bara registrera sig hos Finansinspektionen utan också söka tillstånd. Från början var det tänkt att det skulle räcka med ett tillstånd för att vara konsumentkreditinstitut. Nu har Finansinspektionen kommit fram till att om bolagen inte bara förmedlar kontaktuppgifterna mellan låntagare och långivare utan även pengarna så behöver de också söka tillstånd för att få utföra betaltjänster.

Gustav Jansson är jurist på Finansinspektionen. Han säger att det är flera bolag som har hamnat i den här situationen.

“Det beror på hur de har riggat tjänsten. Vi tittar på vilka enskilda moment som finns med. Finns det ett moment där företaget förmedlar pengar så är det en transaktion som är tillståndspliktigt för betaltjänster”, förklarar Gustav Jansson.

Han berättar att olika företag som ansökt har försökt komma runt det här på olika sätt.

“En del väljer att lägga om sin tjänst så att inga pengar går genom dem, andra  ändrar sin ansökan till att gälla för rätt tillstånd. Några samarbetar med andra företag så att pengarna går via ett bolag som redan har tillstånd”, säger Gustav Jansson.

För kunderna ska det inte vara någon skillnad. Konsumentkreditlagen som ställer krav på kreditprövning och god kreditsed gäller oavsett vilket tillstånd som företaget har. Nicholas Sundén-Cullberg, medgrundare på Lendify säger att det nya tillståndet inte kommer att påverka företaget negativt. Tvärtom.

“Vårt försprång gentemot våra konkurrenter blir ännu större. Tidigare trodde vi att våra konkurrenter skulle hinna få sina tillstånd under våren, men nu kommer det ta till mitten på hösten”, säger han.

Under tiden kan Lendify vara verksamma eftersom företaget registrerats som finansiellt institut före 1 juli 2014 då reglerna ändrades för att göra det svårare för oseriösa bolag att erbjuda kreditgivning och lån. Lendify har därför rätt att bedriva verksamhet medan de väntar på att tillståndet ska bli klart.

“Det som är viktigt för oss är att bygga förtroende. Det gör vi genom att få vårt tillstånd, kommunicera riskerna med konsumentkrediter och bibehålla god stabilitet i vårt system”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Läs mer