Bekräftat: Gardells Cevian köper storpost i Ericsson

Ericsson
Bekräftat: Gardells Cevian köper storpost i Ericsson

Christer Gardell, grundare till Cevian Capital. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Cevian går in med över 10 miljarder. Nu äger fonden 5 procent av Ericsson, rapporterar Dagens Industri.

Sedan finansmannen Christer Gardell och Ericssons ordförande Leif Johansson syntes på ett hemligt möte i Stockholm har det spekulerats i att hans aktivistfond Cevian Capital är på väg in i det problemtyngda svenska teknikbolaget. 

Nu bekräftas att det har skett, berättar Dagens Industri. Enligt dokument lämnade till den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen har Cevian köpt på sig 167,76 miljoner B-aktier i Ericsson, motsvarande drygt 5 procent av kapitalet i Ericsson. 

”Fonden har därmed på kort tid seglat upp som näst största ägare i Ericsson, tätt efter Investor som äger 5,9 procent av kapitalet och 21,8 procent av rösterna”, skriver Dagens Industri. 

Christer Gardell tar nu plats i Ericssons valberedning. Han tror att bolagets aktiekurs kommer att stiga med över 30 procent. Vilken väg Christer Gardell kommer att verka för i sin strävan i att få avkastning på sin investering – som enligt DI uppgår till över 10 miljarder kronor – återstår att se. 

"Vi går in i Ericsson för att förbättra bolaget och öka konkurrenskraften och därmed också höja bolagets värde", säger Christer Gardell, partner i Cevian, till Dagens Industri.

Cevian har en historik i att utmana befintliga ägarstrukturer, och redan nu spekuleras det i att strategin kan vara att stycka upp det anrika bolaget

Läs fler artiklar
LÄS MER