Norrsken växlar upp – de ska investera i framtidens sociala entreprenörer

Norrsken växlar upp – de ska investera i framtidens sociala entreprenörer

Tove Larsson och Agate Freimane.

Towe Boström

Reporter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken foundation har värvat två nya investerare.
"Pengarna kan aldrig mäta sig med känslan av att gå till ett meningsfullt jobb", säger Tove Larsson, ny investment manager på Norrsken.

Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberth som står bakom Norrsken foundation, som investerar i socialt entreprenörskap.  

I början av året värvades Ratos tidigare vd Susanna Campbell och Gymgrossistens tidigare vd David Frykman till Norrsken, med uppdrag att ansvara för investeringarna. De båda arbetar oavlönat. 

Nu har man stärkt upp teamet med två personer till – Tove Larsson och Agate Freimane. De båda kommer att arbeta med bolagets investeringar. 

Tove Larsson har en bakgrund inom managementkonsultföretaget Bain. Under sin tid där lånades hon ut ett år för att arbeta med stiftelsen World Child Foundation. Det var då hon insåg att hon kunde applicera modeller och verktyg från skolan och näringslivet mot andra sektorer. 

"Jag kände att jag någon gång ville tillbaka till det gränssnittet", berättar Tove Larsson. 

På den vägen hamnade hon senare på Inkludera Invest, där hon arbetat med att stötta sociala entreprenörer som arbetar för att motverka utanförskap. Efter fem år väljer hon nu att gå till Norrsken.  

Tove Larsson ser hur många verksamheter kämpar för att skala upp sin idé för att nå genomslag – och ser tekniken som en nyckel. 

"Där känns Norrsken väldigt spännande, att använda både entreprensörskap och teknik för att lösa samhällsutmaningarna".

Larsson börjar på Norrsken i augusti, liksom henns nya kollega Agate Freimane som senast kommer från en fintech startup i London. Dessförinnan arbetade hon sex år på Morgan Stanley inom Investment Banking.

Agate Freimane säger att hon känner sig imponerad av teamet på Norrsken och engagerad i uppdraget. 

"Det känns jättespännande att börja på Norrsken och att arbeta med investeringar med positiv social påverkan, vilket har varit ett område som jag har varit intresserad av under en längre tid", säger Agate Freimane. 

David Frykman som är investeringsansvarig på Norrsken berättar att de under våren jobbat med att sätta strukturen för investeringar, där det enskilt viktigaste har varit att rekrytera ett team. 

Frykman menar att Norrskens varumärke är starkt sett till ansökningarna som kommit in. 

"Det inger hopp att så många är intresserade av att byta höga ersättningar för att arbeta med investeringar inom impact och tech", säger han.   

Tove Larsson säger i sin tur att det varit ett sjävklart val att gå ned i lön för att jobba men den här typen av verksamhet. 

"Jag gjorde mitt hopp lönemässigt för fem år sedan. Det är inget jag ångrar en sekund. De pengarna kan aldrig mäta sig med känslan av att gå till ett meningsfullt jobb varje dag och göra skillnad", säger Tove Larsson. 

Läs fler artiklar
LÄS MER