6 tips som vässar ditt ledarskap – och taggar dina medarbetare

Breakit How To

Travis Kalanick, vd och grundare av Uber, pudlade under våren och lovade att skaffa hjälp för sitt bristande ledarskap. Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hur blir man en bra chef?
Här är sex tänkvärda punkter som hjälper dig att lyfta dig själv, dina anställda och din verksamhet.

Att ta åt sig äran för andras bedrifter eller skylla ifrån sig när man själv trampat snett är två klassiska ledarskapsmissar som bör undvikas till varje pris.

Trots det har du som läser det här säkert upplevt detta någon gång under ditt yrkesliv.

Exempel på personer som hamnat i blåsväder för bristande ledarskap är bland annat Ubers vd och grundare Travis Kalanick. Under våren skickade han ut ett brev till sina anställda där han lovade att "växa upp" och skaffa hjälp för att utveckla sitt ledarskap. 

Som tur är finns det gott om stjärnor där ute som strävar efter att lyfta sina anställda – även om det kan vara svårt att veta hur man ska göra ibland.

Inc.com har nu sammanställt en lista som ska göra dig till en starkare ledare. Häng med!

1. Lyssna på dina anställda

En arbetsgivare som kör sitt eget race och lägger dövörat till kan räkna med problem. Att lyssna på dina anställda är en förutsättning för att driva ett framgångsrikt och blomstrande företag. Deras feedback och tankar kan hjälpa dig att förbättra verksamheten – och inte minst bädda för att de väljer att stanna hos dig.

Budskapet om att du lyssnar och respekterar dina kollegor kommer att sprida sig och visa dem att de är en viktig del av företaget. 

2. Visa empati 

Människor dras till empati, vilket också är nyckeln till goda relationer på jobbet. Enligt en undersökning från DDI research är just empati den viktigaste faktorn som driver prestationer i organisationer.

Om du visar empati lägger du grund för starkare personliga relationer och ökar förutsättningarna för produktivitet. Starka ledare tar hänsyn till omständigheter och förstår de anställdas utmaningar och frustration. Genom att visa empati visar du även dina anställda att de kan göra detsamma och hjälpa varandra.   

3. Glöm inte bort belöningar och erkännanden 

Det behöver inte handla om stora och genomtänka gester – det räcker ofta med något så litet som några uppmuntrande ord för att anställda ska känna sig uppskattade. Men för att veta vad som uppskattas måste du naturligtvis lära känna dina medarbetare.

Har någon uppfyllt ett mål eller kanske fyller år? Spela en speciell sång eller samla teamet för att fira! 

4. Ge människor tid att ladda batterierna 

Om du bryr dig om din anställda sätter du ned foten om det skapats en arbetsbelastning som börjar bli skadlig. Du kan även uppmuntra till kortare pauser för att ladda batterierna, exempelvis olika former av aktiviteter.

Vad sägs om meditation, musikstund, en tur i naturen eller bara lite humor för att lätta upp stämningen? 

5. Du delar både bra och dåliga nyheter 

Om du vill bli respekterad ser du till att informera dina medarbetare när förändringar står för dörren. Berätta så mycket du kan, så snabbt du kan, för att undvika att de förlorar sitt engagemang. I samband med nyheterna – goda som dåliga – frågar du såklart hur de mår och känner. 

Tänk efter ordentligt – när det passar det sig att dela dåliga nyheter, och hur du väljer att presentera dem? 

6. Var rättvis

Bra chefer delar med sig av sin makt och arbetar sida vid sida med sina anställda – och de väljer inte ut speciella personer som favoriseras. 

Det finns studier som visar att ledare som fokuserar mer på sina anställda än sig själva bidrar till att personer kommer till jobbet med ökad inspiration, vilket ökar produktiviteten. 

Det betyder naturligvis inte att du ska glömma bort dig själv – för att skapa ett bra arbetsklimat för andra måste du såklart också må bra!    

Läs mer