Stenbeck till Stockholm Fashion Tech Talks: "Påbörjade min karriär inom modeindustrin"

Symposium Stockholm
Stenbeck till Stockholm Fashion Tech Talks: "Påbörjade min karriär inom modeindustrin"

Cristina Stenbeck, största ägare i Kinnevik och Sebastian Siemiatkowski, medgrundare av Klarna. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT samt Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

I juni går evenemanget Stockholm fashion tech talks av stapeln för första gången. Bland talarna återfinns en rad svenska techstjärnor, bland annat Kinneviks Cristina Stenbeck.
"När vi började vår resa inom mode och tech var det vissa intressenter som ifrågasatte vårt resonemang", säger hon till Breakit.

Fashion tech – det vill säga teknik som förändrar modebranschen – är en sektor på framfart. Sociala medier-profilen Kenza Zouitens bolag Ivyrevel designar numera klänningar tillsammans med Google, H&M har investerat flera miljoner i second hand-tjänsten Sellpy och modebolag som NA-KD och Daniel Wellington lägger stort fokus på marknadsföring via sociala medier.

Nu står det klart att techfestivalen Symposium, som startats av Spotify-grundaren Daniel Ek och entreprenören Ash Pournouri, i år kommer att innehålla ett event dedikerat till fashion tech. Och bland talarna återfinns en rad tungviktare – bland annat Kinneviks Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck har själv varit drivande i att ändra investmentbolaget Kinneviks inriktning från media och telekom – MTG och Tele2 – till digital tjänster, som bland annat modesajterna Zalando och Nelly. Zalando är idag ett av Kinneviks största innehav.

“Idag är Zalando den ledande modeplattformen i Europa som inte bara är större än sin svenska investerare, utan dessutom lönsamt. Jag är glad att medverka i Stockholm Fashion Tech talks för att dela mina erfarenheter och diskutera den spännande framtiden för mode och tech”, skriver hon i ett utlåtande till Breakit.

På eventet kommer hon medverka i en frågestund om teknikens inflytande över modeindustrin.

“För mig som påbörjade min karriär inom modeindustrin på Ralph Lauren känns det bra att Kinneviks modeinvesteringar är värda mer än 35 miljarder kronor idag. Det hade jag inte kunnat gissa när jag först engagerade mig i Kinnevik, att det skulle finnas möjligheter att kombinera mode och teknologi”, skriver Cristina Stenbeck och fortsätter:

“För Kinnevik måste varje ny investering ha potential att bli stor, skalbar och lönsam. När vi började vår resa inom mode och tech var det vissa intressenter som ifrågasatte vårt resonemang, men genom tålamod, envishet och nära samarbete med visionära grundare skapades plattformen för Kinneviks nya tillväxtområde.”

Utöver Cristina Stenbeck gästas evenemanget av profiler från flera delar av modeindustrin. Bland annat Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski, H&M-stiftelsens globala chef Diana Amini och hårdvarujätten Intels innovationsansvarige Todd Harple finns med på talarlistan. Även Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg kommer att medverka.

Konferensen hålls 7 juni och arrangeras av Patriksson Communication, Association of Swedish Fashion Brands samt innovationsstrategen Linda Leopold. Med sig har arrangörerna stöd av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och Axfoundation. 

Läs fler artiklar
LÄS MER