Efter bakslaget – nu slår politikerna ett slag för digitala vårdcentraler

Stockholms läns landsting vårdcentral
Efter bakslaget – nu slår politikerna ett slag för digitala vårdcentraler

Foto: Istockphoto/Poike/Tomas Oneborg / SvD/TT.

Towe Boström

Reporter

Nu ska det digitala vårdvalet blir en självklarhet för patienterna inom landstinget i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter.

Digitala tjänster växer allt snabbare – inte minst inom sjukvården.

Breakit har i dagarna rapporterat om tunga bakslag för de digitala vårdgivarna Kry och Min Doktor. Detta efter att Sveriges kommuner och landsting (SKL) beslutat att ersättningen för digitala vårdbesök ska sänkas till 650 kronor per besök.

Nu slår Stockholms läns landsting ett slag för den digitala vården och meddelar att man vill att patienterna inom landstinget framöver ska garanteras digitala tjänster, rapporterar Dagens Nyheter.  

Det är i landstingets budget för nästa år som det framgår att man vill ställa krav på att vårdgivarna ska erbjuda patienterna digital tillgänglighet.  

Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) säger till DN att det varit svårt att nå sin vårdcentral via nätet. Nu ska vården vara lika tillgänglig digitalt som den är fysiskt.

Redan nästa år väntas det bli obligatoriskt för vårdcentralerna och sjukhusklinikerna att erbjuda digitala tjänster. Det handlar då om tjänster som gör att du kan läsa journalen på nätet, sköta bokningar, förnya recept och få tillgång till det elektroniska frikortet.  

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) säger till DN att han är frustrerad över att det gått långsamt för landstinget att utveckla tjänsterna. 

"Det är ett av skälet till att Kry och Min doktor och de här företagen kommer in, det finns ett behov av den här typen av tjänster så det är klart att folk börjar använda det", säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER