Urb-its chef Mats Forsberg petas – storägaren möblerar om inför börsnoteringen

Urb-it
Urb-its chef Mats Forsberg petas – storägaren möblerar om inför börsnoteringen

Mats Forsberg.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Styrelseordföranden Lage Jonason: "Det behövs en annan typ av ledarskap".

Det stormar runt det hajpade plattformsbolaget Urb-it. Tidigare i år blev det känt att företagets finanschef, marknadschef och teknikchef slutat. Nu kan Breakit berätta att medgrundaren och vd:n Mats Forsberg petas från sin post. Tillsammans med Citymails grundare Bror-Anders Månsson startade Mats Forsberg Urb-it för tre år sedan men i veckan blev det klart att han slutar som vd.

Istället tar 28-årige Fredrik Warstedt över ledningen av bolaget. Fredrik Warstedt har en bakgrund från finansbranschen och har tidigare jobbat med företagstransaktioner hos Nordea och Bonnier.

“Det behövdes en annan typ av ledarskap. Urb-it går nu in i en ny fas. Mats har gjort ett fantastiskt jobb med att dra igång och bygga upp bolaget men vi tror att det när vi nu ska notera bolaget och finslipa på den tekniska plattformen behövs en person med annan profil”, säger Lage Jonason som är styrelseordförande och största ägare i Urb-it.

Men Mats Forsberg lämnar inte Urb-it utan kommer i fortsättningen jobba som ansvarig för verksamheten i Stockholm.

“Vi har sedan tidigare en vakans på den posten och Mats är en fantastisk säljare som kommer passa utmärkt i den rollen”, säger Lage Jonason.

Fredrik Warstedt går också in i styrelsen för Urb-it. Där får han sällskap av ytterligare två nya ledamöter – Andrea Rosengren, tidigare designchef Spotify och idag digital strateg på H&M, samt Anna Wikner som bland annat jobbat för Tasteline och Mathem.

“Vi förstärker och föryngrar vår laguppställning inför noteringen av bolaget”, säger Lage Jonason.

Han gick tidigare i våras ut med planerna på en börsnotering och de planerna ligger alltså fast. Något exakt datum är inte offentliggjort men enligt Lage Jonason blir det “innan sommaren”. Trots att bolaget, enligt DI Digital, bara omsatte knappt 5 miljoner kronor i fjol räknar Lage Jonason med att få ett marknadsvärde på Urb-it runt 170 miljoner kronor.

“Jag är väldigt långsiktig och kommer självklart inte sälja några aktier i samband med noteringen. Det här är en av mina större investeringar, totalt handlar det om 65 miljoner kronor”, säger Lage Jonason.

Idag finns Urb-it i Stockholm, London och Paris men planen är att rulla ut konceptet i en rad andra städer. Via Urb-it:s plattform kan butiker erbjuda sina nätkunder hemleverans av varor. När kunden lagt sin beställning överlämnar en så kallad “urber” varan inom en timme i Stockholms innerstad.

Läs fler artiklar
LÄS MER