6 saker du bör känna till från Googles utvecklarkonferens

6 saker du bör känna till från Googles utvecklarkonferens

Publiken lyssnar på Googles vd i Mountain View, Kalifornien. Foto: Eric Risberg/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Googles vd Sundar Pichai satsar på "AI first". Här är några punkter som förklarar vad det betyder.

Sent i går kväll klev Googles vd Sundar Pichai upp på scenen för att inleda årets upplaga av utvecklarkonferensen I/O.

Minns ni när alla världens mediehus ställde om till ”mobile first”? Googles övergripande narrativ för årets konferens tycks vara en liknande genomgripande förändring. Sundar Pichai lade igår ut texten om sökjättens framtid under parollen ”AI first”. 

Internet fylls just nu av beskrivningar kring vad detta egentligen betyder. Här är det allra viktigaste, sammanställt av Recode

1. Googles alla produkter ska göras om för att vara just ”AI-first”. Det innebär konkret att till exempel sökmotorn använder maskininlärning på nya sätt, att Google Maps gatuvy automatiskt kan känna igen skyltar och att videosamtal använder maskininlärning för att hantera situationer där uppkopplingen är dålig. 

2. Mobilkameran blir en smart assistent. Google tillkännagav en ”lins”-funktion för mobilkameror som ska kunna berätta för dig vad kameran ser. Ett exempel kan vara att du riktar kameran mot en restaurang på gatan och får information som betyg, prisklass och vilka vänner som varit där. 

3. En lösning för att slippa skicka meningslösa mejl. Gmail, Googles mejltjänst, ska få automatgenererade svar, upp till tre varianter, som baseras på innehållet i ursprungsmejlet. 

4. Delningar för lata. För dem som inte ens orkar tänka ut vilka bilder de ska dela med sina vänner har Google tagit fram en funktion som heter ”suggested share”. Det är precis som det låter. Googles fototjänst föreslår själv vilka bilder som du ska dela – och med vem. 

5. VR-headset utan dator eller telefon. De mer avancerade headsets som finns för virtuell verklighet som finns i dag kräver en dator för att fungera. Google avslöjar nu att företaget i samarbete med HTC och Lenovo utvecklar VR-headsets som fungerar helt på egen hand. De ska lanseras mot marknaden senare i år. 

6. Utmanar jobbsökarsajterna. Platsannonser har alltid varit en lukrativ affär. Först hade tidningarna monopol, ett monopol som krossades av nätbaserade plattformar. Linkedin har i dag en stark position. Google ska nu ta en bit av kakan genom att addera platsannonser i sitt sök. Här finns sannolikt pengar att hämta. 

Läs Recodes hela sammanställning här

Läs fler artiklar
LÄS MER