Löftet efter Tayyab Shababs utvisning: Ny lag före sommaren

Dynamo
Löftet efter Tayyab Shababs utvisning: Ny lag före sommaren

Foto: Emil Langvad / TT

Erik Wisterberg

Reporter

Så ska justitieminister Morgan Johansson stoppa utvisningarna av eftertraktade programmerare.
"Vi lägger ett första lagförslag innan sommaren”, säger justitieministern i en kommentar.

Breakit och en lång rad andra medier har berättat om problemet som drabbat svenska techbolag: Deras anställda utvisas på grund av misstag från tidigare arbetsgivare.

Fall som Tayyab Shababs har satt fokus på det orimliga i att eftertraktade programmerare utvisas, trots att de själva inte gjort något fel. 

En utredning har redan föreslagit att denna typ av små misstag ska kunna korrigeras i efterhand. Justitieminister Morgan Johansson sade i höstas att han ville ”påskynda processen eftersom det är en sådan viktig fråga”. 

Nu ger ministern beskedet att ett lagförslag kommer redan innan sommaren, vilket Di Digital var först med att rapportera

”Det här är tyvärr konsekvensen av den politik som den borgerliga regeringen genomförde. Vi arbetar för att förändra lagstiftningen och lägger ett första lagförslag innan sommaren”, säger justitieministern i en skriftlig kommentar. 

Utspelet kommer dagen efter att programmeraren Tayyab Shabab – som blivit något av en symbol för frågan – fått avslag på sin överklagan.

Sofie Rudh, pressekreterare för Morgan Johansson, säger till Breakit att lagförslaget ännu inte är färdigt. Kärnpunkten i det kommande förslaget ska dock vara att små misstag från arbetsgivare ska kunna korrigeras i efterhand. 

I dagsläget tolkar Migrationsverket lagen som att en anställd vars arbetsgivare missat en pensionsinbetalning under en enskild månad inte kan förnya sitt arbetstillstånd. Följden blir därmed ofta utvisning. 

Här kan du läsa en matig bakgrund till varför problemet har uppstått

Läs fler artiklar
LÄS MER