Spotifys svar på tal – 2,5 miljarder till skivbolagen första kvartalet

Breakit - Spotifys svar på tal – 2,5 miljarder till skivbolagen första kvartalet

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Kritiken mot Spotify har varit hård – men nu ökar musikbolagets utbetalningar kraftigt.

De strömmade musiktjänsterna får ofta kritik för att deras upplägg inte genererar tillräckligt med pengar till artisterna.

Men för varje månad som går blir pengasäcken allt större.

Enligt sajten Billboard betalade Spotify ut 300 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i royalties under årets första kvartal. Det innebär att det svenska musikbolaget nu totalt sett har betalat ut 3 miljarder dollar, motsvarande 25 miljarder kronor, till skivbolag och artister sedan lanseringen 2008.

Och trenden är tydlig. I november 2014 annonserade Daniel Ek att Spotify dittills hade betalat ut 2 miljarder dollar till skivbolag och artister.

Sedan dess har alltså ytterligare en miljard dollar slussats vidare.

Exakt hur mycket en lyssning på Spotify är värd varierar. Enligt en analys som Wall Street Journal tagit del av så genererar en lyssning med ett premium-konto i snitt 0,68 amerikanska cent, medan motsvarande siffra för Spotifys reklamfinansierade version ligger på 0,14 – det vill säga ungefär en femtedel.

Hur dessa pengar därefter delas upp mellan skivbolag, artister, producenter har Spotify ingen kontroll över.

Spotify har mottagit skarp kritik för att de fortsatt väljer att använda sig av sin gratismodell, i och med att den genererar mindre intäkter för skivbolagen. Spotify besvarar i sin tur den kritiken med att gratis-versionen på sikt skapar betalande användare.

Enligt Wall Street Journal ökade antalet Spotify-användare i USA med 75 procent under fjolåret, till cirka 4,7 miljoner. Musikstreamingtjänsten har själva även stuckit ut hakan och hävdat att man stod för 10 procent av de amerikanska skivbolagens totala intäkter under det första kvartalet.

Spotify har idag 60 miljoner användare, varav 15 miljoner är betalande.

Bolaget betalar ut 70 procent av sina intäkter till skivbolagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER