Sök

Två Spotify-anställda nekas arbetstillstånd – men två får stanna

SpotifyMigrationsverketArbetstillstånd

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

15 medarbetare på Spotify riskerar att utvisas på grund av problem med arbetstillstånden.
Nu visar ett internt mejl att två anställda har nekats arbetstillstånd – och att två får tummen upp.

I vår artikelserie #SverigeBehöverKodarna kunde vi i höstas berätta att till synes små misstag från arbetsgivare kan avgöra framtiden för enskilda individer som kommit till Sverige för att arbeta på till exempel techbolag. De flesta minns säkert den brett uppmärksammade historien om kodaren Tayyab Shabab som under tisdagen delgavs besked om utvisning av Migrationsdomstolen. 

I februari rapporterade Breakit också att 15 Spotify-anställda riskerar utvisning. Kalla Fakta rapporterade i december att det beror på att Spotify missat att teckna tjänstepension för vissa medarbetare som anställdes före september 2013.

Det gör att arbetstillstånden, enligt Migrationsverkets tolkning, kan dras in och leda till utvisning för de anställda.  

Spotify har tidigare riktat skarp kritik mot förfarandet i en skrivelse till Justitiedepartementet där bolaget uppger att 15 högavlönade medarbetare hotas av utvisning. Spotify kallade i skrivelsen situationen för "orimlig" och skrev att den utgör en betydande risk för verksamheten i Sverige.

Nu står det klart att två av dessa 15 personer har fått avslag från Migrationsverket. Enligt ett internt mejl som Breakit har tagit del av framgår det att två av de anställda nekats arbetstillstånd – samtidigt som två andra får tummen upp och permanent uppehållstillstånd.

"Vi kommer inte att sluta förrän en ny lag/process är på plats och alla våra anställda har de tillstånd vi tycker att de har rätt till", skriver bolagets HR-chef Katarina Berg i mejlet som Breakit tagit del av.

Enligt mejlet befinner sig en av personerna som fått avslag i en överklagningsprocess medan den andra istället ska ha fått ett så kallat EU Blue Card, en form av arbetstillstånd där innehavaren kan ansöka om permanent bosättning inom fem år. 

Det innebär med andra ord att personerna tills vidare är kvar i Sverige och på Spotify.

I mejlet understryks det vidare att Migrationsverket har ett system där varje utredare arbetar individuellt, vilket gör det svårt att dra några slutsatser om hur utfallet blir för de övriga anställda som väntar på beslut.

"Vi arbetar fortfarande på de kvarstående fallen och även för att få till en förändring i hur den här processen fungerar i Sverige", skriver Katarina Berg.

Enligt Migrationsverkets regler för arbetstillstånd måste den som erbjuds en anställning komma upp i en lön på minst 13.000 kronor i månaden före skatt. Arbetsgivaren ska även "ha för avsikt" att teckna försäkringar och tjänstepension när anställningen startar. När personen sedan ansöker om förlängt arbetstillstånd granskar myndigheten om kraven varit uppfyllda under tidigare perioder. 

Konsultbolaget Dynamos programmerare Tayyab Shabab är en av de personer som tidigare nekats förlängt arbetstillstånd och delgivits beslut om utvisning från Sverige, efter att hans tidigare pensionsbetalningar blev fel då han saknade svenskt personnummer. 

Breakit har sökt Spotify för en kommentar.

Läs mer