Svenskt spelbolag växer snabbt: "Fortfarande en liten aktör"

THQ Nordic spelbranschen spel
Svenskt spelbolag växer snabbt: "Fortfarande en liten aktör"

Lars Wingefors, vd och grundare av THQ Nordic. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Spelbolaget THQ Nordic näst intill dubblade omsättningen under årets första kvartal.
"Det är en stark prestation men jag vill understryka att vi fortfarande är en liten aktör i en stor bransch", säger vd:n Lars Wingefors om resultatet.

Det går bra för spelbolaget THQ Nordic som ökade sin omsättning med 90 procent under första kvartalet 2017. I kvartalsrapporten redovisar bolaget en omsättning på 81,9 miljoner kronor, att jämföra med 43,1 miljoner kronor förra året.

THQ Nordic har egna utvecklingsstudios men agerar även speultugivare till titlar som andra studios utvecklar. Av omsättningen utgörs runt 55 miljoner kronor av egna titlar. 

Bland de mest kända titlarna märks Darksiders, Titan Quest och ELEX - alla tre i rollspelsgenren.

Rörelseresultatet, före avskrivningar och skatter, uppgick till 41,9 miljoner kronor, att jämföra med 23,1 miljoner kronor förgående period. 

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 29,7 miljoner kronor, jämfört med tidigare 25, 3 miljoner kronor. 

THQ Nordics grundare och vd Lars Wingefors konstaterar i en kommentar att bolaget levererar goda resultat genom att kapitalisera på sin portfölj av förvärvade varumärken. 

Under kvartalet har spelbolaget lanserat fem egna titlar samt en förlagstitel. 

"Vi fortsätter att utöka vår utvecklingsportfölj och hade i slutet av kvartalet 32 pågående projekt. Vi arbetar med att färdigställa och lansera våra första uppföljare under andra halvåret 2017", säger Lars Wingefors.

THQ Nordic omsatte  218 miljoner kronor under 2015 och gjorde en vinst efter skatt på 51 miljoner.

Lars Wingefors konstaterar att bolaget fortsatt att leverera tillväxt och lönsamhet. 

"Det är en stark prestation men jag vill understryka att vi fortfarande är en liten aktör i en stor bransch." 

Moderbolaget har sitt huvudkontor i Karlstad men THQ Nordic har även utvecklingsstudios i Wien, Tyskland och USA. Koncernen har cirka 80 anställda och runt 250 externa utvecklare på kontrakt.

Transparens: Lars Wingefors äger en mindre aktiepost i Breakit. 

Läs fler artiklar
LÄS MER