Sök

Piratstreaming ger hårdare straff än våldtäkt – dags att förklara varför

Jakten på nätpirater

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Domen mot mannen bakom Swefilmer blev hård. Tre års fängelse för 26-åringen. Det är tre gånger högre än vad grundarna av Pirate bay – världens största fildelningssajt – fick. Och hårdare än domen mot personerna som dömdes för den uppmärksammade "Facebook-våldtäkten".

Upphovsrättshavarnas juridiska ombud Henrik Pontén måste jubla. Även om han inte fick loss något skadestånd i den sista domen är det andra tolvtaggaren han fäller på en vecka. Först Dreamfilm, med mellan 6-10 månaders fängelse för de fyra ansvariga, och idag Swefilmer.

Domen var inte oväntad. Efter att EU-domstolen i september slog fast att det var olagligt att med uppsåt länka och bädda upphovsrättsskyddade filmer var det egentligen bara en fråga om hur hårt straffet skulle bli.

Riktigt hårt, visade det sig.

Hårdare än något annat profilerat fall tidigare. Domen mot Dreamfilm var det hårdaste straffet 10 månaders fängelse, nu blev det alltså nästan fyra gånger hårdare. Denna gång för att här också fanns tydliga bevis på grov penningtvätt – det var enkelt att följa hur den åtalade fått, tvättat och använt pengar han tjänat på Swefilmer. Att det inte också blev något skadestånd tycks mest bero på tekniska skäl: den exempelfilm åklagaren använt har inte kunnats bevisas vara tillgänglig på sajten under den aktuella tidsperioden.

Kvar står vi med vad som ser ut som slutet på den gråzon piratstreaming varit. Inom en månad har svensk domstol delat ut hårda straff mot de två tidigare flaggskeppssajterna.

Och tidigare meddelade EU-domstolen att även brukandet av dessa sajter också är illegala – om användaren är medveten om att de ser på upphovsskyddat innehåll.

Det innebär att de nya sajter som dykt upp efter Swefilmer och Dreamfilm inte har några “om” och “men” kvar. Det står nu bortom allt tvivel att det är grovt brottsligt att driva en sajt som streamar piratfilm – även om sajten bara bäddar in filmer som laddats upp av andra.  

Så grovt att du får flera år i fängelse.

Det sista är populärt att raljera om. Nyligen kom domen i målet om killarna som livesände på Facebook när de våldtog en flicka i Uppsala. Som mest fick en av de åtalade två år och fyra månaders fängelse. I domen ingick då också rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Det är klart. Våldtäkt är inte samma sak som att i flera år ha tjänat 14 miljoner på att bädda in upphovsrättsskyddad film. Och det är exakt det som är problemet.

Höjda straff är inte alltid en lösning på samhällsproblem, men här finns en pedagogisk utmaning för rättsväsendet. Just nu ser det ut som att höga straff och skadestånd beror på om det bakom finns en Henrik Pontén bakom åtalet. Som kan lägga all tid, lobbying och alla pengar i världen på att låsa in pojkar på grund av upphovsrättsbrott.

Och att det skulle vara värre än att begå våldsbrott.

Läs mer