Spotify motarbetar åtgärder som ska förhindra skatteflykt

Breakit - Spotify motarbetar åtgärder som ska förhindra skatteflykt

Daniel Ek. Foto:Press/Spotify

Finwire / Breakit

Svenska musiktjänsten Spotify motarbetar aktivt åtgärder som är avsedda att förhindra skatteflykt.

Bakgrunden är att streamingbolaget inte vill att enskilda länder agerar på egen hand utan att beskattningen istället ska samordnas av industriländernas samarbetsorgan OECD, uppger Di Digital. 

Det som har fått länderna att ta saken i egna händer är OECD:s Beps-projekt, som syftar till att minska vinstförflyttning genom avancerad skatteplanering.

”Beps har lett till att en del länder tycker att de har en stark rätt att beskatta betalningsströmmarna”‚ säger Bertil Wiman, professor i finansrätt vid Uppsala universitet.

Ett exempel är Indonesien som vill att företag som Spotify, Amazon och Netflix ska skatta för den försäljning som åstadkoms i landet genom att ha ett etablerat dotterbolag på plats.

Spotifys skattechef Jens Svolgaard ska i ett brev från förra sommaren ha informerat det svenska finansdepartementet om bland annat det indonesiska lagförslaget.

”Spotify vill uppmärksamma oss på att det här arbetet är viktigt och att det är många länder som redan nu lagstiftar för att kunna beskatta den digitala ekonomin”, sade departementsrådet Ingela Willfors om brevet.

För Spotify innebär skatteproblemen att det kan bli ännu svårare för bolaget att nå lönsamhet. Spotify har efter tio år marknaden fortfarande inte lyckats med att uppvisa svarta siffror på nedersta raden.

Spotify bekräftade i fredags kväll att bolaget anlitat investmentbanker som rådgivare för en börsnotering i New York.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER