Sök

Nu vill allt fler svenska e-handlare göra "en Zuckerberg" på börsen

Breakits podcast

Claudio Bresciani / TT/AP/Eric Risberg

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det är uppdukat för en förvärvsvåg inom e-handeln när flera av de större bolagen nu går till börsen.

Ett av ämnena vi pratar om i veckans avsnitt av Breakits podcast är orsaken till att skosajten Footway vill till börsen.

Vi har tidigare rapporterat om att möbelsajten Royal Design också vill noteras och att döma av källor med insyn i branschen som jag pratat med är fler på väg.

Att det nu är proppen ur-läge för svenska e-handelsnoteringar beror förstås delvis på det allmänt goda börsklimatet. Men det finns en annan aspekt som jag tror är nära på lika viktig: Möjligheten att köpa andra bolag med egna aktier.

E-handeln är i behov av konsolidering. Lönsamheten är generellt låg och konkurrensen är på många håll mördande. Det lär inte bli lättare när allt fler konsumenter börjar handla direkt från fabrik i Kina via dropshippingtjänster.

Det talar i sig för en förvärvsvåg i branschen där handlare köper upp mindre konkurrenter, samordnar verksamheten och skär i kostnaderna. Kruxet är att långt i från alla större handlare har möjlighet att finansiera förvärven med vare sig banklån eller eget kassaflöde.

Situationen påminner om bolaget bakom några av techindustrins mest uppmärksammade affärer senaste åren: Facebook.

Mark Zuckerberg hade inte råd att köpa Whatsapp och Instagram kontant. Men han hade råd att betala med aktier.

Särskilt i Whatsapp-affären blev det tydligt att Facebook-grundaren kunde utnyttja sin höga värdering (för närvarande är den 16 gånger försäljningen) till att köpa meddelandetjänsten genom en nyemission. Han fick i och för sig lämna i från sig 10 procent av bolaget.

Men med en lägre värdering hade han varit tvungen att lämna i från sig betydligt mer.

Det går förstås att betala med aktier även utanför börsen men det är knappast lika attraktivt för den som blir förvärvad. Den som får aktier i ett noterat bolag vet att andelarna på sikt kommer att gå att sälja på en likvid marknad.

Om börsklimatet håller i sig tror jag att de svenska e-handlarna kommer att använda samma knep som Facebook-vd:n.

Vill du höra fler spaningar från redaktionen? Lyssna på senaste podden där Stefan Lundell bland annat bjuder in våra lyssnare att komma och pitcha sin affärsidé för honom på måndag.

 

Läs mer