Oden Technologies vill effektivisera industrin – får in 30 miljoner från EQT Ventures

Oden Technologies
Oden Technologies vill effektivisera industrin – får in 30 miljoner från EQT Ventures

Grundarna Willem Sundblad och Peter Brand.

Towe Boström

Reporter

Oden Technologies växlar upp och tar in runt 30 miljoner kronor i riskkapital från bland annat EQT Ventures.
"Det är fokus på att gasa och bygga upp en organisation som kan leverera", säger grundaren Willem Sundblad.

Breakit berättade om den tidigare Lundastudenten Willem Sundblad redan i början av förra året. Han är medgrundare till Oden Technologies som förser industriella företag med information som hjälper dem att effektivisera produktionen och minska förlusterna. 

Vid den tidpunkten förberedde Sundblad en komersiell lansering och avböjde att svara på frågor.

Nu har New York-baseade Oden Technologies, som lanserades under förra året, avslutat en kapitalrunda på 3,5 miljoner dollar, vilket sett till dagens valutakurs motsvarar cirka 30 miljoner kronor. Totalt sett har bolaget nu tagit in runt 5,9 miljoner dollar. 

Huvudinvesterare är EQT Ventures tillsammans med tidigare investerarna Inbox Capital och Local Globe. Spotifys före detta vice produktchef Shiva Rajaraman är den enda nya investeraren i rundan.

Utöver dessa har även de tidigare investerarna Peter Carlsson, tidigare toppchef på Tesla och grundare av batterifabriken Northvol, samt Rob Keve, som är vd och medgrundare på Flow, gått in. 

När Breakit nu pratar med Willem Sundblad är han fortfarande hemlighetsfull och vill varken avslöja bolagets värdering eller omsättning – men den ökar, intygar Willem Sundblad.  

I dagsläget har Oden 13 stycken anställda och planerar nu att använda kapitalet till att utöka personalstyrkan till minst 30 personer vi årets slut. 

Målsättningen är tydlig – att växla upp för att kunna nå ut i Europa, helst redan nästa år. 

"Det är fokus på att gasa och bygga upp en organisation som kan leverera", säger Sundblad. 

Willem Sundblad menar att problemen inom industrin liknar dem man hade redan 40 år tillbaka. Det vill säga att de stora förlusterna är kopplade till kvalitetsförluster, produktionsstopp, förlorad tid och materialsvinn. 

Oden Technologies samlar in all processdata från produktionen och har skapat en tjänst där kunderna kan koppla upp sig för att se var det brister eller stör i processen. 

"Vår grundtes är egentligen att om man har hela datatransparansen på hur man har gjort produkterna och rätt insights kan man identifera alla de här avvikelserna och ta bort dem", säger Sundblad. 

Han berättar att de har kunder som dubblat produktionen, men vill ännu inte avslöja vilka kunderna är. Fokus har legat mot företag inom plastprocesser, exempelvis kabelproduktion, byggnadsprodukter och medical tubing. 

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, konstaterar att konkurrensen inom tillverkningen är extremt hård med ständigt ökade krav på effektivitet, konstnadsreducering och ökad produktionskvalitet. Han säger vidare att Oden har potential att revolutionera produktionen för tillverkare och fabriker världen över.

"EQT Ventures är exalterade över att leda den här rundan. Willem, Peter och teamet har åstadkommit mycket under kort tid och vi ser fram emot deras fortsatta tillväxt", säger Hjalmar Winbladh. 

Oden Technologies grundades av Willem Sundblad och Peter Brand under 2014. 

Läs fler artiklar
LÄS MER