Used By tar över techbolaget Appload – och vänder blicken utomlands

Used bySecond hand

Elin Ryer och Used Bys projektledare Michelle Magnusson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Used By, som säljer second hand på nätet, har tagit över techbolaget Appload.
Nu siktar grundaren Elin Ryer utomlands – och befinner sig mitt uppe i en nyemission.

Used By är en digital secondhand-sajt som nu funnits på marknaden i två år. Konceptet grundar sig i att kändisar och influencers, samt privatpersoner, säljer sina begagnade märkeskläder på sajten.

Under förra våren köpte Hanna Widell och Amanda Schulman in sig i bolaget.

Nu har företaget förvärvat techbolaget Appload, en affär som blev klar i april. 

Used Bys grundare Elin Ryer berättar att det varit ett hinder för utvecklingen att hela tiden behöva lägga ut tekniska önskemål på konsulter, och genom Appload får företaget nu möjlighet att växa.

Used By äger nu Appload till hundra procent. Aktieägarna i Appload tar samtidigt 25 procent av aktierna i Used By. 

Nu siktar User By på att bli den mest användarvänligs secondhand-siten och under förra året uppgick försäljningen till 1,7 miljoner kronor. 

”Målet är att ta sig till den internationella marknaden, då vi ser att efterfrågan på second hand ökar hela tiden”, säger Elin Ryer som tillägger att man redan har kunder i Skandinavien och andra internationella länder. 

Det är mycket på gång i bolaget där det nu även sker en nyemission. Ilija Batljan, som var en av de största ägarna i Appload, har garanterat att han ska gå in med en miljon kronor.

Elin Ryers pappa Christer Andersson går också in med en miljon kronor i nyemissionen. Christer Andersson är grundare av klädmärket Odd Molly och även styrelseledamot i Used By.

”Intresset är stort, vi har två miljoner garanterade av tre, det är redan hemma”, säger Christer Andersson som tillägger att emissionen ska vara klar i maj. 

Till hösten planerar man att genomföra en större kapitalrunda för att utöka räckvidden och växla upp marknadsföringen. Målsättningen är att ta in mellan 30-50 miljoner kronor – i första rundan. 

”Vi har träffar flera investeringsföretag som kan ge både pengar och kunskaper av näthandel på den internationella marknaden”, berättar Elin Ryer. 

Bland profilerna som säljer saker på Used By återfinns bland annat modeprofilen Sofi Fahrman och deckardrottningen Camilla Läckberg. 

Läs mer