Apples skattetrick: Lånar pengar – för att dela ut dem till ägarna

Apples skattetrick: Lånar pengar – för att dela ut dem till ägarna

En kvinna poserar med en Iphone 7, från Apple. FOTO: TT

Finwire / Breakit

Elektronikjätten Apple har en enorm kassa – men ska trots det börja låna mer pengar. Orsaken: Ägarna vill ha utdelning, men Apples pengar är låsta utomlands.

Apple ska för en tredje gång sälja företagsobligationer, alltså ge ut nya lån. Det skriver Bloomberg News. Silicon Valley-jätten uppgav i inskickade dokument att obligationerna kan bli uppdelade i sex olika paket.

Enligt källor med insyn planerar Apple att sälja den största delen av obligationerna med en löptid på tio år som avkastar 1-1,05 procent över amerikanska statspapper. Det framgår inte hur mycket bolaget planerar att ta in genom obligationsemissionen.

Apple sålde företagsobligationer för tio miljarder dollar i USA i februari. Bolaget har också erbjudit skuldpapper till Taiwan för en miljard dollar.

I samband med rapporten i tisdags meddelade Apple att bolaget ska utöka återköpen av egna aktier med 50 miljarder dollar. Totalt ska 300 miljarder dollar ha återförts till aktieägarna innan slutet av mars 2019. Kvartalsutdelningen föreslogs till 63 cent per aktie.

Apple har en jättelik kassa på 257 miljarder dollar. Men då mer än 90 procent av pengarna är utomlands skulle de beskattas med 35 procent vid en återföring till USA. Det förklarar att teknikbolaget vänder sig till obligationsmarknaden för finansiering av återköpen och utdelningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER