Succé för doldissvenskens spel – laddas ner en gång varje sekund

Sozap Superhoops
Succé för doldissvenskens spel – laddas ner en gång varje sekund

Pressbild: Sozap

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Rade Prokopovic skrev basketspelet Superhoops när han hade tid över på kvällar och helger. Samma vecka som det lanserades plockades det upp av Apple – och nu är spelet det mest nedladdade sportspelet i både Kina och Kanada.

Rade Prokopovic beskriver sig själv som lite av en serieentreprenör.

“Jag har aldrig varit anställd utan alltid haft egna företag”, säger han till Breakit.

För tio år sedan startade Rade Prokopovic möbelföretaget Furniturebox, som vi tidigare har skrivit om. Efter det har han jobbat med formgivning av möbler och produkter för andra inredningskedjor – förutom när han på kvällar och helger skrivit spel som han själv önskade fanns.

“När jag var yngre så fanns de här arkadhallarna med basketspel som NBA jam som är intensiva och korta. Jag ville bygga ett spel som jag ville spela med riktig arkadkänsla”, berättar Rade Prokopovic.

När spelet var färdigskrivet tittade han runt lite för att hitta någon som han ville bygga det med. Valet föll på Kristoffer Booman som varit med och startat företaget Visual dreams. Tillsammans startade de spelstudion Sozap och med en utvecklare i Serbien byggde de basketspelet Superhoops. De lanserade därefter spelet under Nordic games i Malmö för ett par veckor sedan.

I dag har spelet en nedladdning i sekunden.

“Vi hade mjuklanserat det en månad tidigare och fått bra respons så vi visste att det var ett bra spel”, säger Rade Prokopovic.

På torsdagen samma vecka satt de och tittade på skärmen för att se om spelet skulle tas upp av Apple som uppdaterar sina feautres en gång i veckan.

“Vi hade Champagne i kylen och tänkte att vi sparar den några torsdagar och om det inte blir något så lämnar vi tillbaka den”, säger Rade Prokopovic.

De behövde inte lämna tillbaka den. Apple plockade upp spelet i sina features både i Nordamerika och Asien. Strax därefter tog nerladdningarna fart. I dag toppar de listorna över sportspel i länder som Kanada och Kina. I USA ligger de sjua.

“Jag tycker att det är coolt. Jag har aldrig skrivit ett spel förut. Tanken var att det skulle bli det bästa basketspelet och som det ser ut så är det det”, säger Rade Prokopovic med ett skratt.

Hittills har över 500.000 personer tankat ner spelet som är ett fremium spel. Nyckeln till att göra ett lyckat spel är enligt honom att ha passion för det du gör.

“Jag skriver spel så som jag vill ha dem, spel jag vill spela. Är du så kufig så att du är den enda som vill spela det spelet tar det lite längre tid att få nedladdningar. Men bygg det du själv vill spela och var inte rädd att gå tillbaka och skriva om det”, säger han.

Rade Prokopovic har fler färdigskrivna spel. Ett som liknar Superhoops fast för golf och ett pusselspel som han hoppas kommer att bli deras genombrott.

Båda kommer under året.

Läs fler artiklar
LÄS MER