Sök

Fast egentligen menar vi väl samma sak, Johan Crona?

preferensaktier

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Kul och uppfriskande med lite debatt - fast nästa gång vore det roligare om vi var mer osams”, kommenterar Breakits Stefan Lundell.

Först av allt - vad kul att min artikel om preferensaktier fått både spridning och känslorna att svalla. 

Jag ska villigt erkänna att vi här på Breakit redaktionen var en smula tveksamma till intresset bland läsarna för problematiken kring preferensaktier. Det hindrade oss självklart inte från att ta upp ämnet. Även om materian är en smula snårig så är det närmast livsavgörande för en techentreprenör att förstå. Därför är det såklart extra roligt att så många läst artikeln.

Alla är dock inte helt inne på min linje - att det inte är investerarna utan entreprenörerna och deras personal som kommer få ta den hårdaste finansiella smällen om techbubblan spricker. Inte helt oväntat är det främst investerare som ivrigast argumenterat emot min framtidsprofetia både i mail och på Twitter.

Och i onsdags publicerade dessutom Johan Crona ett blogginlägg där han kritiserar min tes. Jag ska inte sticka under stol med att jag blev lite svettig när hans text dök upp i mitt twitter-flöde under kvällen. Johan Crona är ett respekterat namn i den nordiska riskkapitalvärlden och basar sedan någon månad tillbaka för Almi Invests Stockholmsfond. Men efter att ha läst Johan Cronas välformulerade text så kan jag bara konstatera att vi inte är särskilt osams.

Huvudinvändningen som Johan Crona framför är att ”priset som investerarna betalar är högre än det varit utan preferens”. Eller annorlunda uttryckt så får investerarna betala mer för sina aktier i utbyte mot en lägre risk. Det är en aspekt som Johan Crona tycker jag missat. Men det håller jag faktiskt inte med om. 

Tvärtom poängterade jag i artikeln att investerarna borde få en fördel för att de går in med pengar istället för tid i bolagen. Eller som jag uttryckte det: ”De stoppar ju trots allt in riktiga pengar och sådant brukar premieras framför entreprenörens insats som till största delen består av arbete”.

Och precis som mig varnar Johan Crona för att gå in i avtal med investerare som innebär så kallad ”dubbel-preferens”. Alltså att entreprenören får ut pengar vid en exit först efter det att värdet på hans bolag dubblats.

Men det viktigaste för en entreprenör att ta med sig från den här diskussionen  är att på allvar verkligen sätta sig in i detaljerna i aktieägaravtalet innan papperna skrivs under. Fokusera inte bara på att få en så hög värdering som möjligt. Det är inte för inte som det i riskkapitalkretsar myntats uttrycket -  “You pick the valuation and I’ll pick the terms.”

Läs mer