Reinfeldt: Det vore roligt om fler startups satsade på att bli stora

Reinfeldt: Det vore roligt om fler startups satsade på att bli stora

Tomas Oneborg / SvD / TT /

Breakit

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeld hoppas på att fler startups avstår från att sälja – och satsar på att bli riktigt stora.

I samband med Bankdagen i Stockholm i onsdags fick den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt svara på frågor om digitaliseringen och svenska startups.

Enligt Fredrik Reinfeldt kan den pågående digitaliseringen innebära tuffa utmaningar för ett land som Sverige.

"Jag vill poängtera att Sverige ligger långt fram i digitaliseringen. Men min erfarenhet är att förändring är läskig och blir mer utmanande ju bättre man har det. Vi riskerar att bli utsatta för ett förändringstryck och svara med att slå vakt om det vi har och stå mer still än vi borde", säger han till VA.se.

I intervjun konstaterar den forna statsministern även att Sverige har många startupbolag – men att få svenskar verkar vilja göra livsvalet att bygga bolagen riktigt stora.

"Sverige är ett litet land och förutsättningen att bli stora ökar om man satsar internationellt. Det är en sak att komma på en innovation. Det är en helt annan sak att skapa ett drivande företag som går in i nya marknader. Det är ett livsval man ska orka", säger Fredrik Reinfeldt.

Trots det menar han att potentialen att bygga riktigt stora bolag finns.

"En del väljer att sälja och det är okej. Men det vore roligt om fler företag blev större för det skulle koppla investeringar och sysselsättning till Sverige."

Läs fler artiklar
LÄS MER