Theranos ersätter investerande hedgefond med okänt belopp

Theranos
Theranos ersätter investerande hedgefond med okänt belopp

Elizabeth Holmes, vd och grundare av Theranos. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Finwire / Breakit

Ett amerikanskt domslut gör nu att blodtestbolaget Theranos tvingas betala ett okänt belopp till en av sina investerare.

Skandalbolaget Theranos har hamnat i knipa efter att man inte kunnat utföra de blodtester man sagt sig kunna göra. Det hela har gått så långt att bolagets investerare Partner fund management stämt bolaget på pengar.

Theranos och den San Francisco-baserade hedgefonden Partner Fund Management har nu enats i en domstolsuppgörelse, rapporterar Wall Street Journal.

Hedgefonden Partner fund management stämde Theranos för att ha lockats till att investera 96,1 miljoner dollar i blodtest-företaget på falska grunder, som de uttryckt det.

Ingen av parterna vill dock uppge storleken på skadeståndet. Partner Fund Management har tidigare uppgett att de velat få täckning för hela sin investering plus skadestånd.

Uppgörelsen kan ha fått stor påverkan på likviditeten eftersom Theranos uppgett för sina investerare i slutet av förra året att de hade 200 miljoner dollar i kassan, skriver affärstidningen.

Företaget kan få punga ut med mer skadestånd då de även stämts av privatpersoner, andra investerare och den tidigare partnern för återförsäljning; Walgreens.

De gångna veckorna uppges Theranos ha lagt omkring 5 miljoner dollar på olika uppgörelser.

I slutet av mars kom det uppgifter till WSJ om att Theranos planerade att kompensera investerare med fler aktier, till dem som lovar att inte stämma företaget eller dess grundare Elizabeth Holmes.

I februari blev det klart att företaget skulle börja satsa på att utveckla labbutrustning istället för blodtester. Företaget hade då fått tillståndet indraget för sitt andra labb som låg i Arizona och tidigare för sitt huvudsakliga labb i Kalifornien.

Det var efter en inspektion som övervakande myndigheter kom fram till att företagets blodtester kunde riskera hälsan på patienterna och de ansåg även att företaget hade misslyckats med att åtgärda sina brister inom rimlig tid.

Beskedet innebär då även att bolaget inte fick ta betalt för sina tjänster inom Medicare som är en hälso- och sjukvårdsförsäkring för äldre och handikappade.

Läs fler artiklar
LÄS MER