Historisk satsning - Ikea investerar miljarder i grön energi

Historisk satsning - Ikea investerar miljarder i grön energi

FOTO: TOMAS ONEBORG/TT/SVD

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Möbeljätten utmanar andra storbolag - ”Gör alla som oss kan vi ställa om till 2020”.

Det är i brittiska Financial Times som den jättelika satsningen avslöjas på torsdagsmorgonen. Ikea, som kontrolleras av familjen Kamprad fortfarande med grundaren Ingvar Kamprad i spetsen, ska under en femårsperiod kraftigt utöka sina investeringar i förnyelsebara energikällor. Satsningen görs på tre fronter:

# Motsvarande 4,7 miljarder kronor investerar i vindkraft.

# Olika lösningar som bygger på solenergi ska Ikea satsa närmare 1 miljard kronor i.

# Ikeas välgörenhetsgren Ikea Foundation donerar nästan 3,75 miljarder kronor till projekt som ska hjälpa människor i regioner som är mest utsatta för klimatförändringarna.

Ikea är redan sedan tidigare en tung investerare i klimatsektorn. De senaste sju åren har koncernen plöjt ned motsvarande 14 miljarder kronor i förnyelsebar energi.

I samband med att 9-miljardersinvesteringen nu aviseras uppmanar Ikea samtidigt alla andra företag och organisationer att ställa om sin verksamhet.

”Om alla företag och organisationer gjorde som oss skulle omställningen till förnyelsebar energi kunna ske redan 2020 eller kort därefter”, säger Ikeas hållbarhetschef Steve Howard till FT (artikel bakom betalvägg).

Läs fler artiklar
LÄS MER